Sindicatele, gata să iasă din nou în stradă

Sindicatele, gata să iasă din nou în stradă
Sindicaliştii clujeni se pregătesc de proteste ca urmare a eşuării negocierilor în ceea ce priveşte noul Cod al muncii, Legea sindicatelor şi Legea conflictelor de muncă.
Unii dintre sindicaliştii clujeni sunt gata de proteste săptămâna viitoare, fiind nemulţumiţi de negocierile care au avut loc la nivel naţional cu privire la noul Cod al muncii. Ei susţin că modificările acestuia vor însemna “sclavagism” pentru muncitorii români.

Sindicaliştii din cadrul Cartel Alfa sunt pe punctul de a ieşi în stradă ca urmare a nemulţumirilor acumulate vizavi de posibilele modificări ale Codului muncii. “Din cauza eşuării negocierilor privind legile sociale, în care sunt incluse Legea sindicatelor, Legea conflictelor de muncă, Codul muncii, Legea contractelor colective de muncă, suntem obligaţi să apelăm la mişcări de protest de stradă”, a declarat Grigore Pop, liderul sindicatului Cartel Alfa Cluj. La nivel naţional, organizaţia pregăteşte numeroase mişcări de amploare. “La nivelul Cartel Alfa s-a stabilit reluarea mitingurilor începând din 21 februarie. La Cluj, un miting este programat în 25 februarie. Vom bloca intrări şi ieşiri de drumuri în marile oraşe ale ţării, iar la Bucureşti va avea loc un miting de mare amploare, cu un număr nedefinit de zile”, a spus Pop.

El susţine că, prin noul Cod al muncii, angajaţii români vor deveni sclavi ai multinaţionalelor. “Ministerul Muncii şi premierul nu doresc niciun dialog pe tema legilor sociale şi să le promoveze aşa cum au convenit cu companiile multinaţionale care ar vrea ca forţa de muncă românească să fie ca în sclavagism, să se lucreze pe bani de nimic, iar ele să aibă profituri mari”, a precizat Pop. Şi reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS) vor decide în această privinţă . “O să hotărâm în 21 februarie ce acţiuni vom desfăşura. Ne îngrijorează lipsa de evaluare a impactului social pe care îl va avea noul Cod al muncii. Proiectul guvernului înseamnă jugularea prin lege a capacităţii de protest a angajaţilor. Guvernul încearcă scoaterea contractelor colective de muncă. Legislaţia muncii trebuie gândită cu cap”, a spus Nati Ariton, liderul BNS Cluj.

Şi sindicaliştii din educaţie sunt pe poziţie. “Săptămâna viitoare, la Bucureşti, va avea loc colegiul liderilor. Mai mult ca sigur vom organiza pichetări ale Ministerului Educaţiei şi ale sediului guvernului. Încă nu ne-a parvenit forma finală a Codului muncii. Ministrul Botiş vrea să îşi asume răspunderea pe Codul muncii fără să ţină cont de nişte doleanţe ale sindicatelor. Sunt probleme privind apariţia unor contracte de muncă pe perioadă determinată de trei ani”, crede Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Cluj.

Cristina PÎRVU, Florentina TĂTAR
cristinapirvu@ziuadecj.ro, florentinatatar@ziuadecj.ro

Comenteaza