Site-ul dedicat recensământului a căzut în primele ore de la deschidere/ Zi liberă pentru cei care se autorecenzează

Site-ul dedicat recensământului a căzut în primele ore de la deschidere/ Zi liberă pentru cei care se autorecenzează

Site-ul dedicat recensământului populaţiei şi locuinţelor s-a blocat, luni dimineață, din cauza suprasolicitării, dar cei care doresc să se autorecenzeze pot accesa direct Platforma de Autorecenzare sau site-ul Institutului Naţional de Statistică.

Platforma de autorecenzare de pe site-ul www.recensamantromania.ro a devenit activă la ora 00:00 a zilei de luni, 14 martie, însă s-a blocat după primele ore.

"Ca urmare a interesului foarte ridicat manifestat de populaţie pentru accesarea platformei de autorecenzare în primele ore ale zilei de 14 martie, website-ul dedicat Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a fost suprasolicitat. Astfel, până la suplimentarea resurselor de natură tehnică, rugăm persoanele care doresc să se autorecenzeze să acceseze direct Platforma de Autorecenzare la adresa https://autorecenzare.insse.ro sau site-ul Institutului Naţional de Statistică la adresa https://insse.ro/cms/ro. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi vă mulţumim pentru interesul manifestat", a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

Prima etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor, cea de preluare a datelor din surse administrative a demarat pe 1 februarie, iar cea de-a doua, care constă în autorecenzare, se va desfăşura între 14 martie şi 15 mai.

Autorecenzarea va putea fi efectuată de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator, chestionarul pentru autorecenzare fiind disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.

Cea de-a treia etapă a recensământului constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în cadrul cărora datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic. Această etapă se va desfăşura între 16 mai - 17 iulie. 

Zi liberă pentru cei care se autorecenzează

Persoanele care se autorecenzează au dreptul la o zi liberă. 

Ziua liberă acordată de angajator se va lua doar după completarea formularului de autorecenzare, nu în avans. Astfel angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligaţia de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptăţite. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data autorecenzării, până cel târziu în luna mai a anului 2023.

Persoanele care refuză să participe la recensământ riscă amenzi de până la 5.000 de lei. 

Comenteaza