Situaţia tăierilor din Mărişel

Situaţia tăierilor din Mărişel
Pădurile din Mărişel au devenit subiectul unui memoriu ce a ajuns în atenţia MAI,
fiind semnalate exploatări masive, ilegale. Traian Mariş, directorul Romsilva Cluj, a vorbit,
pentru ZIUA de CLUJ despre situaţia terenurilor forestiere din zona respectivă.

Noul director al Romsilva Cluj, Traian Mariş, a răspuns întrebărilor ZIUA de CLUJ legate de scandalul ce trenează de ani de zile în jurul tăierilor ilegale de material lemnos din Mărişel.

În memoriul trimis de Alexe Mariş, la care a anexat un tabel cu semnăturile celor 100 de membri ai Composesoratului Mărişel, se sesizează că se taie ilegal copaci din pădurea ce ar aparţine lor, şi pe care primăria comunei refuză să le-o înapoieze. Care este situaţia acelei păduri?
În Mărişel există o proprietate ce aparţine primăriei şi una a composesoratului. Partea composesoratului, care a fost primită prin retrocedare, e într-o zonă în care nu se fac tăieri ilegale. S-au făcut şi verificări în acest sens. În acelaşi timp, composesoratul solicită alte suprafeţe de pădure, în jur de 4.000 de hectare, dar nu sunt acte pentru a susţine o asemenea cerere. Partea respectivă aparţine Primăriei Mărişel. E vorba de aproximativ 2.000 de hectare de pădure. Verificările făcute acolo au arătat că se taie lemn ilegal: practic, acolo au fost făcute şi sesizările. Primăria Mărişel are contract pentru acea pădure cu Ocolul Silvic Vădeasa Huedin, care este un ocol privat, ce nu ţine de Romsilva. Ei asigură, în principal, paza.

Ce suprafaţă de pădure deţine Composesoratul Mărişel şi cine asigură paza?
Potrivit actelor, composesoratul are 820 de hectare, din care s-au retrocedat 620 de hectare de pădure. A mai rămas de retrocedat păşunea împădurită, care încă e la primărie. Însă nici aici nu se fac tăieri ilegale. Pădurea retrocedată composesoratului o păzim noi, membrii composesoratului au ales să încheie un contract cu Romsilva Cluj.

Se exploatează pădurea composesoratului? În ce condiţii?
Da, se fac exploatări, însă totul în litera legii. Fratele primarului din Mărişel, Liviu Mariş, a exploatat materialul lemnos, însă cu autorizaţie. Mai mult, a vândut lemnul primăriei, la un preţ mic. A fost o afacere bună pentru primărie.

Ce ne puteţi spune despre memoriul trimis de Alexe Mariş deputatului Mircia Giurgiu, şi mai departe Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) în care acesta semnala tăieri abuzive din proprietatea compose-soratului?
Tăierile despre care vorbeşte acest om nu vizează terenurile composesoratului. În plus, e ataşată o listă cu semnături ce a fost întocmită la înfiinţarea composesoratului. Apar pe acea listă inclusiv persoane care au decedat între timp.

Înţelegem că pădurea pe care o aveţi în pază la Mărişel nu este afectată de tăieri abuzive. Însă, aveţi alte zone cu probleme în judeţul Cluj?
Sunt zone în care mai avem probleme. Însă, noi răspundem doar de aproximativ 40% din suprafaţa fondului forestier din judeţ.

„Primăria exploatează pădurea în mod legal"

Şeful Ocolului Silvic Vădeasa Huedin, Gheorghe Giurgiu, susţine că pădurea Primăriei Mărişel nu este exploatată ilegal. „Da, se taie lemn din pădurea primăriei, dar totul e legal. Cine vrea să se convingă, vine şi vede, asta dacă se şi pricepe", a spus Giurgiu. Acesta a adăugat că în cei 45 de ani de muncă a văzut destule sesizări nefondate. „Se taie legal, conform regimului silvic. Pădurea are şi scop de producţie. Primăria exploatează, lemnul se dă la popor, sunt hotărâri de consiliu local în acest sens", a încheiat Gheorghe Giurgiu.

„Am vândut lemn ca să avem bani pentru pază"

Liviu Mariş, fratele primarului comunei Mărişel, Traian Mariş, spune că acuzaţiile pe care i le aduce Alexe Mariş în memoriu sunt false. Liviu Mariş este şi secretar al Composesoratului Mărişel. „Alexe Mariş zice că în 2011 am tăiat temn ilegal, că aşa au arătat controalele Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (IRTSV), însă composesoratul a intrat în posesia pădurii abia în august sau septembrie 2011. Anul acesta am exploatat 180 de metri cubi (mc), totul s-a făcut legal, cu autorizaţie.

Din cei 180 de mc, 130 i-am vândut Primăriei Mărişel, lemn de foc, ca să avem bani pentru pază. Primăria a virat banii, 200 de milioane de lei vechi, direct în contul composesoratului şi de acolo am plătit ocolul silvic. Ce avem noi sunt lemne de foc, e pădure de fag. Avem autorizaţie de exploatare, au fost în control şi tehnicieni de la IRTSV şi nu au găsit nici o problemă. Poate că în pădurea ce aparţine de primărie se mai fură, că acolo e lemn de brad, dar nici de aşa ceva nu am auzit", a spus Liviu Mariş.

 

 

Comenteaza