SMS-urile către ziarişti, cenzurate pentru ca purtătorii de cuvânt să fie la curent cu accidentele

SMS-urile către ziarişti, cenzurate pentru ca purtătorii de cuvânt să fie la curent cu accidentele
Reprezentanţii Ministerului de Interne vor să modifice sistemul de, SMS-uri transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ziariştilor.

Măsura ar urma să fie luată după ce purtătorii de cuvânt ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene din 38 de judeţe, între care şi Clujul s-au plâns că de multe ori, jurnaliştii ajung la accidente sau la incidente înaintea lor şi că distrug probe sau sperie martori. Purtătorii de cuvânt din Poliţie s-au plâns şefilor lor că, din cauza sistemului de SMS-uri, sunt „puşi în situaţia în care par nepregătiţi sau neinformaţi, sau li se cer să confirme datele prezentate de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU)", conform evz.ro.

Purtătorii de cuvânt din cadrul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene au completat recent o serie de chestionare privind activitatea lor în care s-au plâns de sistemul de anunţare a evenimentelor prin sms de către ISU. Astfel, aceştia au considerat că activitatea le este afectată de sms-urile primite de ziarişti. „Afectează imaginea Poliţiei Române prin faptul că, imediat după anunţarea jurnaliştilor de către ISU, aceştia deja solicită informaţii suplimentare Poliţiei, care nu le deţine până la ajungerea şi cercetarea la faţa locului. Acest lucru conduce la ideea lipsei de intervenţie rapidă a poliţiei, a neprofesionalismului şi mai grav se reproşează poliţi?tilor lipsa de transparenţă prin faptul că ei nu anunţă despre producerea acestor evenimente aşa cum o fac cei de la ISU. În cazul accidentelor rutiere, reprezentanţii poliţiei sunt surprinşi de mediatizarea unor astfel de evenimente, până ca solicitarea să ajungă la poliţişti, astfel că purtătorii de cuvânt sunt sunaţi de reprezentanţi mass-media şi le sunt solicitate intervenţii TV, pentru a da primele date cu privire la incident, şi puşi în situţia în care par nepregătiţi sau neinformaţi, sau li se cer să confirme datele prezentate de reprezentanţii ISU", sunt concluziile unei analize asupra chestionarelor completate de purtătorii de cuvânt prezentată de cotidianul Evenimentul Zilei. În document, purtătorii de cuvânt se mai plâng că „au fost situaţii în care ziariştii ajunşi la faţa locului au interviat persoane care au calitate procesuală în dosarul penal (victime, martori, făptuitori), iar informaţii importante pentru desfă?urarea anchetei au fost făcute publice, încălcându-se, de asemenea, în repetate rânduri prevederile Legii 677 privind protecţia datelor cu caracter personal".

Pe de altă parte, Anca Bolba, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, susţine că Ministerul de Interne are în vedere semnarea unui protocol între cele două instituţii. „Urmează să fie realizat un protocol cu privire la accidente între ISU şi IPJ-uri, să ne înţelegem înainte de mediatizare pentru că uneori se dădea un număr de victime diferit. E vorba de un protocol între instituţii, nicidecum de închiderea mesajelor, ci de îmbunătăţirea colaborării. Eu nu aflam la fel de repede de accidente", a explicat Bolba.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), susţine că se doreşte ca ziariştii să primească doar „informaţii relevante". „Direcţia de Informare şi Relaţii Publice a MAI lucrează la o procedură care să asigure accesul presei la informaţii relevante din activitatea celor două instituţii şi la atingerea obiectivelor de imagine proprie fiecărei structuri fără a fi afectate procedurile operative. Elementele prezentate în presă sunt cuprinse într-un document nefinalizat care stă la baza procedurii. Se poartă discuţii pentru îmbunătăţirea comunicării celor două structuri cu presa şi între ele. Nu se pune problema de cenzură", a declarat Monica Dajbog. Practic, conform ei, MAI vrea ca purtătorii de cuvânt ai instituţiilor să colaboreze. „Sistemul de SMS se va aplica în continuare, dar îmbunătăţind comunicarea şi coordonarea purtătorilor de cuvânt vom reuşi să oferim informaţii corecte şi concise. Când un ziarist sună un purtător de cuvânt acesta să fie în măsură să poată oferi toate informaţiile. Nu se pune problema de a restricţiona accesul presei", a precizat Dajbog. „E o decizie ce se va lua la nivel central şi va fi aplicată", a declarat Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, cu privire la discuţiile de la nivelul MAI.

Etichete
Comenteaza