Șoc la DNA Cluj. "Nașa" lui Apostu și Uioreanu vrea să fie judecătoare

Șoc la DNA Cluj.
Procurorul șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj a decis să renunţe la funcţia deţinută şi să se îndrepte spre o carieră de judecător.

 

După nouă ani în cadrul DNA Cluj, dintre care aproape cinci ani şi i-a petrecut în funcţia de procuror şef al instituţiei, Elena Botezan a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) transferul la Curtea de Apel Cluj ca judecător.

Cererea sa urmează să fie analizată în ședința din 20 noiembrie a Secției pentru judecători din cadrul CSM, precizează portalul clujust.ro.

Elena Botezan are o vechime ca procuror de peste 15 ani şi a îndeplinit această funcţie, succesiv, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Din 15 decembrie 2005, Elena Botezan lucrează că procuror la DNA Cluj, iar în 2009 a devenit şefa acestei structuri, fiind realeasă în funcţie, în unanimitate, în 27 februarie 2013.

Ca procuror, Botezan a avut o activitate susţinută, multe dintre rechizitoriile „cu greutate" vizând fraude mari sau nume cu rezonanţă în lumea politică şi a afacerilor din Cluj având semnătura sa.

Dosarele prin care au fost trimişi în judecată şi condamnaţi fostul primar Sorin Apostu şi soţia sa, Monica Apostu, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, cel privind frauda la referendumul din vara lui 2012, prin care a fost trimis în judecată Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, sau, mai recent, cel prin care s-a început anchetarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, sunt toate rezultatul muncii lui Botezan.

Într-un raport din 2012 privind activitatea desfăşurată de DNA, prezentat de procurorul şef Laura Oprean, se arată că în acel an s-a marcat o creştere fără precedent a numărului persoanelor condamnate definitiv, mai mare cu 150% faţă de anul anterior, şi că s-a continuat pronunţarea unor soluţii de condamnare în dosarele de mare corupţie, printre persoanele condamnate definitiv fiind opt demnitari.

Potrivit ultimei declarații de avere din 2013, ca procuror șef al DNA Cluj, Botezan a câștigat din salarii pe tot anul 110.000 lei. Un judecător cu experiență de la Secția Penală a Curții de Apel Cluj câștigă anual o sumă similară.

Comenteaza