Șoferi beți sau drogați, depistați în Cluj. Polițiștii au verificat peste 500 de persoane prin aplicația eDAC

Șoferi beți sau drogați, depistați în Cluj. Polițiștii au verificat peste 500 de persoane prin aplicația eDAC
| Foto: Ziua de Cluj

Polițiștii clujeni au desfășurat controale în trafic, iar sute de persoane au fost legitimate și verificate prin aplicația eDAC, în contextul aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime.

În urma controalelor desfășurate în trafic polițiștii au depistat șoferi beți sau drogați.

Astfel, În data de 31 martie, în jurul orei 01.00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla au interceptat în trafic pe strada Liviu Rebreanu din municipiu, un bărbat de 52 de ani, din comuna Fizeșu Gherlii, care conducea un autoturism aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, respectiv 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat.

"În baza celor constatate, conducătorului auto i-au fost recoltate doua probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe", a transmis IPJ Cluj.

De asemenea, la aceeași dată, în jurul orei 00:15, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii au oprit în trafic pentru verificări, pe strada Avram Iancu, autoturismul condus de un tânăr de 20 de ani, din municipiu.

Tânărul a fost testat cu aparatul Drugtest, reieșind indicii cu privire la consumul de substanțe interzise.

"Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală pentru recoltarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise", au mai transmis oamenii legii.

De asemenea, s-a impus controlul corporal al pasagerului dreapta față, respectiv un tânăr de 19 ani, asupra căruia polițiștii au descoperit și ridicat o țigaretă susceptibilă de a produce efecte psihoactive, un dispozitiv de mărunțit substanțe vegetale care conținea urme de materie vegetală de culoare verzuie, precum și alte accesorii de ambalat țigarete.

Acestea au fost ridicate, ambalate și sigilate, urmând a fii înaintate către B.C.C.O. Cluj.

În cauza se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Ce este și cum funcționează aplicația eDAC

Începând cu data de 31 martie a.c., ora 00.00, în contextul aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a fost operaționalizat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne un nou sistem de verificare a documentelor de identitate.

"Cu ajutorul dispozitivelor electronice mobile pe care a fost instalată aplicația, de tip telefon sau tabletă, se poate realiza într-un timp foarte scurt scanarea documentului prezentat de persoana verificată (carte de identitate, pașaport) aplicația eDac generând în mod automat date existente în bazele de date ce aparțin autorităților române, cât și cele ce țin de spațiul Schengen. În acest sens, se facilitează interacțiunea cu cetățenii și se reduce timpul de verificare.

Astfel, în cursul nopții de 30/31 martie a.c. polițiștii aflați în serviciu au acționat la nivelul întregului județ pentru siguranța cetățenilor, utilizând terminalele mobile prevăzute cu noul sistem de verificare a datelor", a transmis IPJ Cluj.

În cadrul activităților au fost legitimate 687 de persoane, fiind verificate prin intermediul aplicației eDAC aproximativ 580 de persoane.

De asemenea, polițiștii au oprit în trafic pentru verificări 422 de autovehicule și au efectuat 218 testări în privința consumului de alcool sau substanțe interzise la volan.

Comenteaza