Solovăstru, UAD: "Şcoala de la Cluj" e cea mai bună din ţară VIDEO

Solovăstru, UAD:
Rectorul Universităţii de Arte şi Design (UAD), Radu Solovăstru, iese la rampă: "şcoala de la Cluj" e cea mai bună din ţară, peste cea din Bucureşti. "Peste hotare aud de şcoala de la Cluj, dar nu şi de cea de la Bucureşti", spune el.


"Şcoala noastră este cotată - şi e bine că n-o spunem noi, ci cei care ne-au vizitat şi cei care fac top-uri - ca cea mai importantă şcoală de învăţământ superior de profil din ţară.  Avem o vizibilitate în exterior extrem de bună, devreme ce absolvenţii noştri sunt prezenţi pe simezele unor manifestări importante din Europa şi SUA, reuşesc să vândă în galerii de prestigiu la sume foarte importante, se vorbeşte de Şcoala de la Cluj foarte mult, eu zic că există, astfel, premisele de reuşită", spune Solovăstru într-un interviu pentru ziuadecj.ro.

Unul dintre argumente, spune rectorul UAD, este şcoala doctorală, creată de fostul rector, Ioan Sbârciu, actualul preşedinte al Senatului. "Am început primii treaba asta, şi era un moment interesant, în care am văzut cumva ce se întâmplă aici vizavi de Bucureşti. Dacă iau doar acest element, al şcolii doctorale", argumentează el.

"Am auzit peste hotare vorbindu-se de Şcoala de la Cluj, dar nu am auzit vorbindu-se de Şcoala de la Bucureşti. Am un respect deosebit faţă de colegii din Bucureşti, jos pălăria, dar nu pot aprecia la maxim cea ce se întâmplă aici, în Transilvania, la Cluj", adaugă el în interviul pentru ziuadecj.ro.


De menţionat, UAD Cluj este continuatoarea primei şcoli de artă din ţară, cea înfiinţată în 1781 la Cluj. Învăţământul superior în arte plastice s-a concretizat în 1926, prin Şcoala de Arte Frumoase, cu două secţii - pictură şi sculptură. Universitatea de Arte şi Design (UAD) poartă acest nume din 2001, când vechea denumire - Academia de Arte Vizuale "Ioan Andreescu" a fost schimbată. În afară de pictură şi sculptură, UAD are acum secţii pentru foto-video-procesare computerizată a imaginii, pedagogia artei, conservare şi restaurare de pictură murală, grafică, ceramică-sticlă-metal, arte textile şi design.

Comenteaza