Video Someșul, poluat la înțelegere politică? Fost deputat de Cluj: "un canal negru de mizerie, mirosind îngrozitor, care se varsă în râu"

Someșul, poluat la înțelegere politică? Fost deputat de Cluj: "un canal negru de mizerie, mirosind îngrozitor, care se varsă în râu"

Angajați ai Apelor Române - Administrația Bazinală Someș-Tisa (ABAST) îl acuză pe noul director Ovidiu Vișan, numit pe filieră politică PNL, că a ajuns la o înțelegere cu conducerea Companiei de Apă Someș (CAS) pentru a deversa, fără tratare corespunzătoare, apele uzate ale Clujului în râul Someș.

Printre ei, este Ana-Maria Cosma, care îl acuză pe șeful ei, Ovidiu Vișan, de sechestrare, dar și de poluare a Someșului, spune fostul deputat independent de Cluj Adrian Dohotaru.

"În decembrie, am primit o informare care explică situația deversărilor din partea unui angajat sau angajate ABAST, semnat Carmen Grozavu, plus o fotografie și un video, cu deversări în Someș, care, potrivit angajatului „exced cadrul legal, cu consecințe grave asupra activității instituției, și a siguranței populației”.

Cum acuzațiile erau grave, am sunat-o pe dna Grozavu și am întrebat-o în legătură cu conținutul e-mailului. În paranteză fie spus, mă interesează de ani de zile tema Someșului pentru că am propus spații verzi conectate la râu, pistă metropolitană, intervenții ale autorităților pentru a diminua poluarea cu deșeuri.

Sunt și unul dintre administratorii paginii Someșul Nostru, probabil de aceea a și venit acest e-mail. Pagina s-a născut când mai mulți activiști civici am salvat de la tăiere sute de copaci pentru o nouă arteră auto, în contrast cu retorica administrației locale de a face alei și piste la râu. Carmen Grozavu mi-a spus că nu ea a trimis e-mailul.

Atunci am rugat-o să-mi confirme dacă poluarea râului e reală, dar dânsa inițial nu mi-a putut confirma acest lucru, așa că nu am dat mai departe informația. După care mi-a zis că pot fi citat într-un proces și că poluarea poate fi reală. Nu am făcut nimic public, așteptând autoritățile să-și facă treaba.

Dar cum apar informații în media despre proces, despre acuzații privind abuzuri ale directorului Vișan, fac public video-ul primit în decembrie, plus alte filmări recente, din weekend. În urma înștiințării anonime, dar și a informațiilor apărute în media, plus a procesului rezultat, m-am deplasat în weekend în Someșeni, la stația de epurare a CAS.

Am văzut în continuare un canal negru de mizerie, mirosind îngrozitor, care se varsă în râu așa că am depus reclamații la Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Poliția Cluj, Primăria Cluj-Napoca și Primăria Apahida.

Potrivit angajatului / angajatei, „conducerea ABAST, reprezentată prin domnul Vișan Ovidiu Vasile (detașat politic PNL de la cabinetul parlamentar, fără vreun concurs și fără să îndeplinească condițiile de studii sau vechime în gospodărire a apelor, asemănător celebrului caz Ovidiu Ianculescu), împreună cu domnul Ioan Curt (nașul vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat) în calitate de director tehnic, oferă acord CAS (societate în subordinea Consiliului Județean Cluj) ca din stația de epurare a apelor uzate a municipiului Cluj, să deverseze întregul debit rezultat din canalizare publică (dejecții) fără o epurare în prealabil în râul Someș, astfel poluând în mod intenționat cursul de apă”.

Acuzațiile sunt grave, au apărut deja în media locală, iar ABAST ori CAS, nici Hidroelectrica nu au dat comunicate oficiale de explicare a situației. Angajatul rezumă situația: „stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca, evacuează toate apele uzate menajare rezultate din canalizarea publica (dejectii) direct in raul Somes fără o epurare în prealabil, cu acordul a doi oameni numiți politic”.

Mai mult, „ca să mușamalizeze toata aceasta poluare, Ioan Curt, din partea ABAST solicită, prin adresa oficială nr 14.110, din 03.12.2020, ca HIDROELECTRICA – SUCURSALA HIDROCENTRALE CLUJ să asigure un debit constant de 12mc/s, pe cursul de apă Someș, prin uzinarea Microhidrocentralei, în așa fel încât să mascheze aceasta poluare continuă”.

În articolul publicat în PressOne, Ana-Maria Cosma, angajată la ABAST, arată că „Impactul acestei deversări e foarte mare asupra mediului, dar pe el [Ovidiu Vișan] l-a interesat impactul asupra carierei sale politice dacă informația s-ar fi vărsat spre presă”.

Situația deversărilor în Someș a apelor uzate netratate corespunzător, dacă privim cu atenție cum arată canalul prin care se deversează, nu e de ieri, de alaltăieri, și afectează sănătatea locuitorilor din zona metropolitană a Clujului. Cu legumele din Apahida ne hrănim noi clujenii, pământuri care sunt irigate cu apă din Someș. O altă problemă este pentru biodiversitatea râului (pești, păsări, copaci, plante) afectată de poluare.

Declarativ, reprezentanți ai mai multor autorități au acceptat ideea pistei metropolitane de 40 de km, cea mai lungă și cea mai circulată din țară, au acceptat alei pietonale și spații verzi conectate la râu, atât de necesare într-o zonă metropolitană care se dezvoltă imobiliar. Faptic, nu se întâmplă nimic!

În condițiile în care Someșul e poluat, de ce ar vrea autoritățile ca zona să fie circulată din moment ce tot autoritățile ne poluează cu ape uzate netratate și nu veghează ca sute de tone de deșeuri să nu fie depozitate ilegal la râu?', scrie deputalul si publica si 2 videouri - Video 1: filmare angajat/ă ABAST din decembrie 2020 la stația de epurare a Companiei de Apă Someș SA din Someșeni si Video 2: filmări făcute de deputat în weekend.

Comenteaza