SONDAJ IRES/ România după 5 luni de pandemie: 16% dintre români cunosc personal pe cineva care s-a infectat

SONDAJ IRES/ România după 5 luni de pandemie: 16% dintre români cunosc personal pe cineva care s-a infectat
| Foto: digi24.ro

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat în perioada 24-25 iulie 2020 un sondaj despre cât de îngrijorați sunt românii după 5 luni de COVID-19.

Potrivit sondajului, gradul de îngrijorare rămâne totuși constant în ultimele două luni, chiar dacă în ultimele săptămâni numărul cazurilor a crescut în țara noastră, una dintre explicații fiind experiența destul de redusă a românilor cu această boală.

Principalele concluzii ale sondajului:

• Doar 16% dintre români cunosc personal pe cineva care a fost infectat cu virusul SARS CoV-2. Totuși, procentul este mult mai mare decât în urmă cu trei luni, când doar 1% dintre români declara, într-un sondaj realizat în luna mai, că a cunoscut pe cineva bolnav de COVID – 19.

• Trei sferturi dintre români spun că sunt foarte și destul de îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de COVID – 19 în România.

• Aproape 7 din 10 români sunt îngrijorați de posibilitatea de a se infecta ei, personal, cu coronavirus.

• 1 român din 20 declară că s-a testat din proprie inițiativă pentru COVID – 19, 6% spun că s-a testat la solicitarea autorităților, iar 7% la solicitarea angajatorului.

• Aproape 1 din 10 români (9%) a fost deja în vacanță, iar 13% urmează să plece în perioada următoare.

Cum cred românii că au gestionat autoritățile pandemia?

Aproape jumătate dintre români (48%) sunt mulțumiți de măsurile luate de către Guvernul României pentru protejarea populației în pandemie, în timp de 1 din 5 români sunt foarte nemulțumiți cu privire la acest aspect.

Puțin peste un sfert (28%) dintre participanții la studiu susțin că sunt foarte și destul de mulțumiți de politica economică a Guvernului de la debutul pandemiei, în timp ce 6 din 10 români spun că sunt nemulțumiți.

Un sfert dintre români sunt îngrijorați cu privire la vacanța de vară

Aproape un sfert (24%) dintre participanții la sondaj declară că și-au anulat vacanța din această vară din cauza pandemiei sau au amânat-o pentru perioada când situația epidemiologică se va îmbunătăți.

Aproape 1 din 10 români (9%) a fost deja în vacanță, iar 13% urmează să plece în perioada următoare.

Cum se informează românii despre evoluția COVID-19 la noi în țară?

Aproape jumătate dintre români susțin că se informează zilnic cu privire la evoluția epidemiei de COVID – 19 în România, iar televiziunea este canalul principal de informare cu privire la acest subiect pentru cei mai mulți dintre români.

15% dintre români nu urmăresc deloc statisticile legate de cazurile de COVID – 19 din România.

Principalele surse de informare privind cifrele furnizate de Guvern legate de evoluția COVID – 19 în România sunt, după televiziune, radio-ul (21%) și canalele online ale autorităților (site-uri, social media) (21%), rețelele de socializare (17%), mediul online altul decât cel oficial (presă, bloguri, experți etc.) (9%), presa scrisă tipărită (5%).

Volumul eșantionului: 898 de indivizi de peste 18 ani și peste. Eroare maximă tolerată de ± 3,3%.

Întreg studiul realizat de IRES poate fi accesat AICI.

Comenteaza