SONDAJ IRES/ România după 5 luni de pandemie: 16% dintre români cunosc personal pe cineva care s-a infectat

SONDAJ IRES/ România după 5 luni de pandemie: 16% dintre români cunosc personal pe cineva care s-a infectat
| Foto: digi24.ro

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat în perioada 24-25 iulie 2020 un sondaj despre cât de îngrijorați sunt românii după 5 luni de COVID-19.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Potrivit sondajului, gradul de îngrijorare rămâne totuși constant în ultimele două luni, chiar dacă în ultimele săptămâni numărul cazurilor a crescut în țara noastră, una dintre explicații fiind experiența destul de redusă a românilor cu această boală.

Principalele concluzii ale sondajului:

• Doar 16% dintre români cunosc personal pe cineva care a fost infectat cu virusul SARS CoV-2. Totuși, procentul este mult mai mare decât în urmă cu trei luni, când doar 1% dintre români declara, într-un sondaj realizat în luna mai, că a cunoscut pe cineva bolnav de COVID – 19.

• Trei sferturi dintre români spun că sunt foarte și destul de îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de COVID – 19 în România.

• Aproape 7 din 10 români sunt îngrijorați de posibilitatea de a se infecta ei, personal, cu coronavirus.

• 1 român din 20 declară că s-a testat din proprie inițiativă pentru COVID – 19, 6% spun că s-a testat la solicitarea autorităților, iar 7% la solicitarea angajatorului.

• Aproape 1 din 10 români (9%) a fost deja în vacanță, iar 13% urmează să plece în perioada următoare.

Cum cred românii că au gestionat autoritățile pandemia?

Aproape jumătate dintre români (48%) sunt mulțumiți de măsurile luate de către Guvernul României pentru protejarea populației în pandemie, în timp de 1 din 5 români sunt foarte nemulțumiți cu privire la acest aspect.

Puțin peste un sfert (28%) dintre participanții la studiu susțin că sunt foarte și destul de mulțumiți de politica economică a Guvernului de la debutul pandemiei, în timp ce 6 din 10 români spun că sunt nemulțumiți.

Un sfert dintre români sunt îngrijorați cu privire la vacanța de vară

Aproape un sfert (24%) dintre participanții la sondaj declară că și-au anulat vacanța din această vară din cauza pandemiei sau au amânat-o pentru perioada când situația epidemiologică se va îmbunătăți.

Aproape 1 din 10 români (9%) a fost deja în vacanță, iar 13% urmează să plece în perioada următoare.

Cum se informează românii despre evoluția COVID-19 la noi în țară?

Aproape jumătate dintre români susțin că se informează zilnic cu privire la evoluția epidemiei de COVID – 19 în România, iar televiziunea este canalul principal de informare cu privire la acest subiect pentru cei mai mulți dintre români.

15% dintre români nu urmăresc deloc statisticile legate de cazurile de COVID – 19 din România.

Principalele surse de informare privind cifrele furnizate de Guvern legate de evoluția COVID – 19 în România sunt, după televiziune, radio-ul (21%) și canalele online ale autorităților (site-uri, social media) (21%), rețelele de socializare (17%), mediul online altul decât cel oficial (presă, bloguri, experți etc.) (9%), presa scrisă tipărită (5%).

Volumul eșantionului: 898 de indivizi de peste 18 ani și peste. Eroare maximă tolerată de ± 3,3%.

Întreg studiul realizat de IRES poate fi accesat AICI.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza