Sorin Apostu a câştigat la CEDO procesul cu autorităţile române. Satisfacţia e doar sufletească

Sorin Apostu a câştigat la CEDO procesul cu autorităţile române. Satisfacţia e doar sufletească
Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, acum încarcerat pentru săvârşirea unor fapte de corupţie, a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul cu autorităţile române privind privarea sa de anumite drepturi.

Judecătorii de la Strasbourg au decis că, pe perioada arestului preventiv, au fost violate articolele 3 şi 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, referitoare la interzicerea tratamentului inuman sau degradant şi la dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.

Condiţii de detenţie neadecvate şi scurgeri de informaţii nejustificate

În decizie se arată că Apostu a fost lipsit de posibilitatea de a-şi menţine o igienă personală adecvată pe perioada încarcerării. În plus, Curtea nu a fost convinsă că celulele din Penitenciarele Rahova și Gherla au fost încălzite în mod corespunzător. Prin urmare, condiţiile întâmpinate i-au cauzat fostului primar un disconfort ce a depăşit nivelul inevitabil de suferinţă aferent detenţiei.

De asemenea, instanţa a hotărât că scurgerea interceptărilor telefonice către presă şi publicarea lor l-au pus pe Apostu într-o lumină proastă şi i-au ştirbit imaginea, el părând a fi vinovat înainte de finalizarea anchetei şi de pronunţarea verdictului. Mai mult, unele din conversaţiile publicate aveau caracter personal şi erau fără nicio legătură cu acuzaţiile aduse împotriva lui. Întrucât scurgerile de informaţii nu au satisfăcut nicio nevoie socială presantă şi nici nu au avansat urmărirea penală a fostului primar, CEDO a decis că au fost nejustificate.

Totuşi, instanţa a respins despăgubirile cerute de Apostu, deoarece plângerea sa a fost depusă înafara termenului prevăzut.

Apostu, indignat de condiţiile din timpul arestului preventiv

Apostu s-a plâns de condiţiile din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, din intervalul noiembrie 2011-ianuarie 2012, şi de cele din Penitenciarele Gherla şi Rahova, din perioada ianuarie-martie 2012. El a invocat în mod deosebit aspecte legate de supraaglomerare, încălzirea şi iluminatul insuficient din incinta acestora şi condiţiile precare de igienă. Fostul primar a denunţat şi modul în care a fost transportat, în data de 12 ianuarie 2012, de la Gherla la Rahova.

Totodată, Sorin Apostu susţine că, pe perioada încarcerării la Penitenciarul Gherla, nu a putut să se consulte în particular cu avocatul său din cauza existenţei unei partiţii despărţitoare. O altă doleanţă a sa se referă la scurgerea unor părţi din interceptările telefonice către presă, publicate în noiembrie şi decembrie 2011.

Dosarul Apostu

Urmărirea penală a fostului primar a început în noiembrie 2011, iar trimiterea în judecată a urmat o lună mai târziu, Apostu fiind de luare de mită în formă continuată, pentru facilitarea încheierii unor contracte de salubrizare şi de asigurare a parcului auto subordonat Consiliului Local Cluj.

Judecarea dosarului său a durat mai mult de doi ani, timp în care măsura arestului preventiv a fost prelungită în mod repetat de către instanţă, iar cererea de a fi judecat în stare de libertate refuzată. Anchetatorii au motivat decizia prin gravitatea faptelor comise, susţinând că, odată eliberat, ar obstrucţiona desfăşurarea anchetei prin intimidarea martorilor.

În iulie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Comenteaza