Sorin Misirianţu, între Pakistan, Bulgakov şi un copil

Sorin Misirianţu, între Pakistan, Bulgakov şi un copil
Cunoscutul regizor şi actor clujean a vorbit pentru ZIUA de CLUJ despre detaşarea prin umor, dar şi despre pasiunile şi planurile sale.

Regizorul şi actorul clujean Sorin Misirianţu este cunoscut multora din cititori, însă puţini sunt cei care ştiu detalii despre vacanţele favorite ale acestuia, mâncarea sa preferată, filosofia sa de viaţă ori priorităţile sale sentimentale. Regizorul a dezvăluit câte ceva din toate acestea pentru ZIUA de CLUJ.

Poţi rezuma filosofia ta de viaţă într-o propoziţie ori frază? Dacă da, care e aceasta?
Nu ieri, nu mâine. Azi! (Un ou azi e mai bun decât o găină mâine).

Am observat că ai o aplecare spre zisul bancurilor (are legătură şi cu profesia, dar îţi este şi "în sânge"). Ai o "filosofie" în spatele lor? Ai un banc preferat?
Trebuie să fii foarte trist dacă nu ai umor pe lumea asta. Poate nu neapărat să marşezi în zona bancurilor, dar să poţi să te detaşezi de cenuşiu prin umor, prin relaxare mintală. "Când eşti prost de mic, când eşti mare doar te joci" (ăsta-i bancul preferat).

Îţi place mult vreo femeie din spaţiul public? Ce îţi place la ea? Şi, de altfel, ce te fascinează
la o femeie pe care o numeşti "frumoasă"?

Meryl Streep. E talentată, nu e genul de frumuseţe letală (mă rog, acum e în vârstă, dar când era tânără...), dar când joacă e absolut superbă. Talentul o face mai frumoasă decât pe multe "dive" capsomane...

Povesteşte-mi despre viaţa ta sentimentală din această perioadă a vieţii tale.
Sunt cu o fată deosebită, Camelia. O iubesc enorm. Nu e actriţă, slavă Domnului. E farmacistă. Vreau să avem un copil împreună.

Ce filme/actori/melodii/muzicieni îţi plac, respectiv nu îţi plac? De ce?
Regizorul meu preferat e Milos Forman - filmele lui îmi provoacă stări de katharsis. "Taking Off" cred că e cel mai bun film pe care l-am văzut vreodată. Peter O'Toole cred că nu are rival încă 100 de ani de acum înainte, iar în tandem cu Richard Burton sunt pur şi simplu devastatori. Îmi place şi Marlon Brando. Mult. Actori care nu-mi plac? Sunt mulţi... Îmi place muzica franţuzească, de la Joe Dassin până la Noir Desir.

Spune-mi mai multe despre cărţile care ţi-au plăcut. Într-o carte cauţi să te regăseşti sau încerci să fugi de tine?
Mă bucur să spun că printre cărţile de căpătâi se află un roman românesc - "Craii de curte veche", scris foarte minuţios, în decursul a 19 ani, într-un registru argotic boem şi totuşi plin de forţă. Îmi plac mult ruşii: Bulgakov ("Garda albă"), Dostoievski ("Idiotul"), Lermontov ("Un erou al timpului nostru").
În ultima vreme citesc mai mult autori contemporani - Coetzee, Jaime Bayly (ăsta e autorul meu preferat, e un peruan genial care a scris "Pe neaşteptate un înger", "Escrocul sentimental"). Nu vreau să fug de mine, vreau să devin liber, asta caut în lecturile mele. Mă desprind de agresiunile şi busculările de pretutindeni.

Povesteşte-mi despre mâncare şi despre băutură. Ce îţi place să mănânci, să bei, în ce context, dacă găteşti la ce anume eşti specialist...
De ceva vreme am trecut pe mâncare vegetariană. Dar nu for ever. Am stat ceva vreme în Italia si mi-am dat seama că mâncarea mediteraneană mi se potriveşte ca o mănuşă. Nu spun niciodată nu unor paste cu fructe de mare sau unui vin roşu sec. Nu agreez ideea de a mă rostogoli după ce mănânc. Mănânc să trăiesc, nu trăiesc să mănânc. Tot ceea ce mâncăm peste necesar furăm din stomacul săracilor. De gătit, gătesc paste cu ton şi legume.

Care sunt destinaţiile tale favorite de vacanţă?
Am avut şansa să călătoresc în ţări exotice - Pakistan, Maroc, Bahrein şi în multe ţări din Europa. Cel mai bine m-am simţit în Pakistan, a fost o experienţă unică. Europa? O casă comună. Comună!

De ce nu ai plecat la Bucureşti sau în străinătate, undeva să fii mai aproape de bani mai mulţi, de expunere, de ascensiune profesională, cum spune clişeul?

Sunt regizor şi pot să mă deplasez unde vreau. Mă rog, unde
sunt invitat. Nu am problema doamnelor din "Trei surori" - La Moscova, la Moscova!!! Totul e
să fiu în formă şi inspirat.

Ce face Sorin Misirianţu într-o zi de weekend?
Merg la meciuri la baschet, joc fotbal, conduc, citesc, gătesc, iubesc!

 

Comenteaza