Spălătorii auto amendate cu 84.000 de lei

Spălătorii auto amendate cu 84.000 de lei
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a sancţionat 32 de spălătorii auto clujene pentru abateri de la normele de protecţia muncii.
Controalele au avut loc în Cluj-Napoca, Turda, Dej şi Gherla, iar ITM Cluj şi-a mobilizat toţi cei 28 de inspectori disponibili în 27 ianuarie. Au fost verificate 43 de spălătorii auto, din care 32 au fost sancţionate pentru abateri de la normele de protecţia muncii. S-au acordat 72 de sancţiuni contravenţionale din care 8 pentru folosirea forţei de muncă fără forme legale de angajare. Mai exact, au fost depistate 11 persoane care munceau făsă să aibă contracte individuale de muncă. Din valoarea totală de 84.000 de lei a amenzilor, 33.000 de lei au reprezentat suma aplicată pentru muncă fără forme legale, 46.000 de lei pentru încălcări ale normelor de securitate şi sănătate în muncă, iar 5.000 de lei pentru alte nereguli în domeniul relaţiilor de muncă.

“Am constatat la faţa locului mai multe nereguli, oamenilor nu li se recunoştea vechimea în muncă, nu aveau zile de repaos săptămânal, iar mulţi nu aveau datele remise serviciului electronic de evidenţă a salariaţilor”, a precizat Emilian Roşca, directorul ITM Cluj. “Acţiunea a făcut parte dintr-o campanie naţională desfăşurată în unităţi din toată ţara care prestează servicii de spălătorie auto, “unul din serviciile cu o fluctuaţie mare de personal şi, implicit, o mai mare încălcare a legii din partea angajatorilor”, potrivit lui Roşca.

Comenteaza