Specialist în telecomunicaţii: "Aria de căutare s-a întins pe sute de hectare"

Specialist în telecomunicaţii:
Un expert în comunicaţii mobile a explicat pentru Realitatea TV Cluj care putea fi raza de acţiune pentru căutarea celor 7 pasageri aflaţi în avionul prăbuşit ieri la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. Voluntarii care au participat la căutarea epavei spun că au primit coordonate incomplete şi astfel aria de căutare s-a întins pe sute de hectare.

Aria de căutare a pasagerilor aflaţi în avionul prăbuşit s-a stabilit imediat după apelul efectuat la 112, adică ieri la ora 16 şi 16 minute. În urma semnalului emis de telefonul de pe care s-a făcut apelul se stabileşte imediat o arie de căutare, de către Serviciul de Transmisiuni Speciale. Astfel voluntarii, salvamontiştii şi angajaţii ISU au început căutările pe o arie imensă, de sute de hectare. De fapt, delimitarea zonei s-ar fi putut face mult mai precis, spun specialiştii în comunicaţii speciale.

Romulus Terebeş e profesor de comunicaţii mobile şi explică: "În sistemele GSM, în zonele izolate există o singură celulă, practic aria în care s-ar putea afla la un moment dat e foarte mare; dimensiunea celulei standard este de 35 de kilometri". "În condiţii normale ar însemna un cerc cu aria asta", completează el în timp ce desenează pe hârtie un cerc.

Profesorul în comunicaţii mobile explică şi modalitatea în care zona de căutare poate fi delimitată mai precis.

Cât de mult ajută telefoanele inteligente la localizare? Depinde de operatorul de telefonie mobilă, spun specialiştii, dar contează şi zona în care se află semnalul de telefon. Dacă zona este ua circulată, o pârtie de ski de excemplu, localizarea devine automat mai uşoară. Dacă vorbim însă de arii mai puţin umblate, creşte şi dificultatea detectării semnalului. "GPS-ul doar recepţionează, nu transmite date, de aceea trebuie o aplicaţie pe telefonul mobil", completează Terebeş.

După ce voluntarii care au luat parte la căutări au acuzat faptul că au primit coordonate incomplete, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a explicat într-un comunicat de presă că localizarea s-a făcut conform prevederilor legale.

STS: AM RESPECTAT LEGEA

"Localizarea locului evenimentului în Sistemul 112, s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile odată cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta şi a fost pusă la dispoziţia instituţiilor care au participat la operaţiunea de căutare şi salvare", au precizat reprezentanţii STS.

Reporter: Alin Golban
Imagine:Călin Fedeleş

Comenteaza