Video Spitalele regionale riscă să rămână fără bani europeni. Ar avea mai multe şanse sub "cârma" consiliilor judeţene

Spitalele regionale riscă să rămână fără bani europeni. Ar avea mai multe şanse sub "cârma" consiliilor judeţene

Comisarul european Corina Crețu a declarat, la Cluj-Napoca, că regiunile au o putere mai mare de absorbție a fondurilor europene decât un sistem centralizat și a reafirmat faptul că, în orice moment, Consiliul Județean Cluj poate deveni beneficiarul Spitalului Regional de Urgență, la solicitarea Guvernului.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a atras atenția din nou asupra faptului că România nu profită de fondurile europene pe care le are la dispoziție pentru construirea spitalelor regionale, ținând cont de faptul că proiectul semnat încă din 2015 stagnează de doi ani. Guvernul încă nu a depus studiile de fezabilitate pentru spitale.

"Sunt foarte dezamăgită de faptul că, după patru ani de la semnarea acordului de parteneriat pentru cele trei spitale regionale cu guvernul Ponta, nu sunt nici măcar în faza studiului de fezabilitate aprobat de către Guvern. Comisia Europeană încă așteaptă să fie depuse proiectele pentru cele trei spitale regionale.

Banii pot fi folosiți până în 2023, dar dacă după patru ani, studiile de fezabilitate nu sunt încă aprobate, spitalele regionale riscă să nu poată fi terminate pe bani europeni", a declarat Corina Crețu, la Cluj, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele Pro România, Victor Ponta, şi de foştii miniştri Ioan Rus şi Aurelia Cristea.

Spitalele încă pot fi preluate de consiliile județene

Comisarul european susține că Guvernul României poate oricând să numească cele trei consilii județene (Cluj, Iași și Dolj) drept beneficiari ai proiectului și să transfere responsabilitatea de la Ministerul Sănătății la autoritățile locale: "Cele trei consilii județene au solicitat să fie beneficiarii acestor spitale regionale și nu au primit niciun răspuns de la guvern. La solicitarea Guvernului României, este să posibil să schimbăm beneficiarul din Ministerul Sănătății în cine decid dânșii să fie noii beneficiari, dar asta nu depinde de Comisia Europeană, ci se stabilește la nivel național".

Totdată, Corina Crețu a afirmat că în alte țări europene, regiunile reușesc să atragă mai ușor fondurile europene, spre deosebire de sistemele centralizate, cum este cel din România: "Eu cred că regiunile sunt cele mai în măsură să decidă care sunt proiectele care răspund nevoilor societății și cetățenilor. În cinci ani am văzut diferite modele și mi-am dat seama că acest sistem super-centralizat îngreunează absorbția fondurilor europene, iar acolo unde avem sisteme descentralizate avem o mai bună implementare".

Descentralizarea resurselor este susținută și de Ioan Rus, fost ministru al transporturilor în guvernul Ponta, care susține că o structură centrală nu va putea cunoaște niciodată nevoile unei regiuni mai bine decât autoritățile locale și județene:

"Nu sunt prieten nici cu Tișe, nici cu altul, dar să nu credeți vreodată că noi nu trebuie să îi sprijinim pe cei locali, să nu credeți că înaintea lui Tișe va știi mai bine doamna Olguța Vasilescu, din Craiova, ce ne trebuie nouă în Cluj. Nu va știi niciodată. Tot Boc sau Tișe știu mai bine și numai așa putem potența responsabilitatea locală a fiecăruia: descentralizând resursele.

Dacă ne spune doamna comisar că în Europa funcționează mai bine acolo unde regiunile decid, dacă toți fac așa, noi de ce trebuie să facem invers? E greșit să nu îi sprijinim pe cei locali, fie ei pesediști, liberali, Pro România. Trebuie să creăm acest model de gestiune a problemelor noastre de către noi, pentru că funcționează în toată lumea", a declarat Rus.

Regiunea de Nord-Vest, cea mai performantă în atragerea banilor europeni

Comisarul european a mai spus că judeţul Cluj şi întreaga regiune de Nord-Vest sunt fruntaşe în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene: "Clujul a fost ales ca destinaţie în ultima perioadă de către instituţiile europene tocmai pentru modul în care a performat, inclusiv în domeniul fondurilor europene. Regiunea de Nord-Vest este una dintre cele mai performante regiuni din România. Dacă vine vorba de întreprinderile mici şi mijlocii, este regiunea care a depus de opt ori mai multe proiecte decât banii necesari, ceea ce înseamnă că mediul de afaceri se mişcă foarte mult".

Comenteaza