Spitalul Judeţean, aproape de comă

Spitalul Judeţean, aproape de comă
Deficit de 500 de asistente şi infirmiere la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj, susţinsindicaliştii din sănătate. În secţiile Terapie intensivă şi Chirurgie, o asistentă ajunge să îngrijească şi 40 de bolnavi pe tură. Sindicaliştii anunţă proteste dacă situaţia nu se va remedia.

Preşedintele sindicatului Solidaritatea Sanitară Cluj, Radu Vasile, a explicat că una dintre cele mai grave situaţii în ce priveşte deficitul de personal în Cluj se găseşte la Spitalul Judeţean de Urgenţă. „Aici ar trebui să fie deblocate cel puţin 500 de posturi de asistente, infirmiere, brancardieri şi personal TESA. Sindicatul a solicitat în repetate rânduri guvernului să deblocheze posturile, dar nu a primit niciun răspuns E o situaţie gravă", spune Vasile. La nivelul judeţului Cluj ar trebui angajate în sistemul sanitar 1.441 de persoane. Faţă de 2007, deficitul de personal a crescut cu 30%.

„Noi am început discuţiile încă de la învestirea noului guvern, iar ultima solicitare pentru a debloca posturile a fost făcută în februarie. De atunci nu am primit niciun răspuns. Pentru Spitalul Judeţean, am solicitat Ministerului Sănătăţii să deblocheze dintr-un minim necesar de 500 de posturi măcar 300 pentru a ne putea desfăşura activitatea. Aici, o asistentă la secţia Chirurgie 1 ajunge să îngrijească şi 40 de bolnavi pe tură, în condiţiile în care normativul prevede ca o asistentă să aibă în grijă între 8 şi 12 paturi", a explicat liderul sindicatului.
Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă spun că pacienţii nu au de suferit. „Avem un deficit de 500 de persoane: 300 de asistente şi 200 de infirmiere", a spus directorul medical Monica Costin. Reprezentanţii instituţiei au explicat că aceste 500 de posturi blocate s-au cumulat de-a lungul anilor. „În secţiile mari, de Terapie intensivă, în timpul zilei avem câte trei asistente la 50 de pacienţi, iar după-masa şi noaptea câte una sau două", a arătat Costin. „E greu de muncit aici, la foc continuu, avem un rulaj foarte mare de personal. Lumea nu prea stă când vine şi vede volumul de lucru", a arătat directorul medical al unităţii.

Sistemul medical din Cluj lucrează cu un deficit de personal de 30%. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preluate de sindicalişti, la Cluj mai lucrează 3.434 de asistenţi şi 3.049 de medici. „Legea e păguboasă şi de aceea avem discuţii cu guvernul. În cazul în care nu vor avea rezultatul aşteptat de noi, suntem pregătiţi pentru toate formele de protest", a anunţat preşedintele Cartel Alfa Cluj, Valentin Ilcaş.

 

 

Comenteaza