Spuma intelectualilor, la decernarea premiilor Constantin Brâncoveanu. Reprezentanţii Clujului GALERIE FOTO

Spuma intelectualilor, la decernarea premiilor Constantin Brâncoveanu. Reprezentanţii Clujului GALERIE FOTO
Opt personalităţi ale lumii culturale româneşti au fost recompensate miercuri seară cu premiile Constantin Brâncoveanu, acordate de Fundaţia Alexandrion. Deşi Clujul nu a adjudecat nicio distincţie, a fost reprezentat cu cinste prin maestrul de ceremonii, respectiv printr-un membru al juriului.

Ceremonia de decernare a premiilor, organizată într-un cadru festiv la Palatul Brâncovenesc Mogoşoaia, ctitorie a marelui domnitor român, a strâns la un loc diplomaţi, academicieni, scriitori, artişti, intelectuali şi jurnalişti. Luaţi în primire şi „ghidaţi" pe parcursul serii de îndrăgitul actor clujean Dorel Vişan, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu un scurt recital al Corului Madrigal, după care s-a trecut la înmânarea distincţiilor.

Iniţiate ca o formă de recunoaştere a unor merite deosebite în domeniul istoriei, culturii şi artelor din România, premiile au constat într-o lucrare originală, în bronz, de 40 de cm înălţime şi 8 kg greutate, care îl înfăţişează pe domnitorul Constantin Brâncoveanu în diferite ipostaze. Create de sculptorul Ioan Bolborea, statuile au fost personalizate pentru fiecare câştigător în parte. Pe lângă ele, recipienţii premiilor au primit şi o contribuţie sub forma unei sponsorizări pentru o altă lucrare sau pentru un nou proiect.

"Am lansat aceste premii, numite Premiile Constantin Brâncoveanu, premii care își propun să recompenseze cele mai merituoase lucrări în domeniul istoriei, dar și al artelor și arhitecturii. Decernarea premiilor se va desfășura anual în urma deliberărilor unui juriu constituit din personalități academice și din lumea artei. De asemenea, Premiile Brâncoveanu vor consta și într-o sponsorizare, ca o contribuție pentru un proiect, fie editarea unei cărți, fie pentru o cercetare, fie pentru o lucrare artistică", a declarat Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion.

Primul care a păşit pe scenă pentru a-şi ridica distincţia a fost Patriarhul Daniel, care a fost recompensat cu un premiu special, pentru "actul său de profundă rezonanţă spirituală şi patriotică de marcare a Anului Comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni" şi pentru implicarea Bisericii Ortodoxe Române în retipărirea, în anul comemorării Martirilor Brâncoveni, a Bibliei de la București.

În continuare, la secţiunea Cariere, istoricul Dinu C. Giurescu a fost premiat pentru întreaga sa activitate, iar actorul Mircea Albulescu pentru "profesionalismul şi dăruirea cu care slujeşte teatrul românesc". Pentru spectacolul "Anotimpurile mele", susţinut în acest an, cunoscutul interpret Tudor Gheorghe a fost omagiat la secţiunea Arte. Distincţia a fost acordată de fostul ministru al Educaţiei şi Externelor, Andrei Marga, membru al juriului. „Înainte de a urca pe scenă, a venit o jurnalistă şi m-a întrebat dacă mi-a fost greu să fac selecţia. I-am răspuns că, aşa cum este oriunde, la unii a fost foarte greu, la alţii foarte uşor. La Tudor Gheorghe a fost foarte uşor [...] este o personalitate culturală foarte complexă, care excelează în text, muzică şi interpretare", a afirmat Marga.

Premiul pentru Literatură a fost adjudecat de scriitorul Nicolae Breban, omagiat pentru întreaga sa operă, şi de basarabeanul Ion Druţă, pentru antologia "Viaţa blajinilor". În final, la secţiunea istorie câştigătorii au fost Ion Ghinoiu, coordonatorul Atlasului Etnografic Român, şi Ionel Oprişan, autorul volumului „Mitul Brâncoveanu în creaţia populară românească".

Dinstincţiile au fost acordate de un juriu format din academicienii Dan Berindei (preşedinte), Dumitru Radu Popescu și Augustin Buzura, prof. Univ. Dr. Andrei Marga, prof. univ. dr. Eugen Negrici, istoricul literar Magdalena Bedrosian și istoricul Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București. Fiecare dintre ei a propus câte un candidat, pe care ceilalţi membrii au trebuit să-l voteze pentru a putea fi declarat câşigător al trofeului.

Dacă la ediţia curentă, prima de altfel, a premiilor Constantin Brâncoveanu, juriul a fost cel care a făcut selecţia, pe viitor se doreşte ca evenimentul să se transforme într-o competiţie naţională.

"La anul vrem să îl facem pe etape, să fie o etapă de selecţie în primăvară, de exemplu, alta în vară, după care să fie aleşi finaliştii care vor lua trofeul. Iar propunerile vor fi deschise, oricine doreşte va putea face o propunere şi în urma etapelor se vor alege câştigătorii", a precizat jurnalistul Cornel Nistorescu, organizatorul Galei de premiere.

Evenimentul a fost piperat la mijloc de un alt scurt moment artistic susţinut de prim-solista Operei Naţionale din Bucureşti, soprana Oana Andra, acompaniată de pianistul și baritonul Alexandru Petrovici. La final, a urmat un alt mini-recital, al mezzosopranei Emanuela Pascu şi al tenorului Adrian Dumitru. Ca la orice alt dineu festiv, invitaţii s-au putut delecta cu diverse gustări şi aperitive şi bineînţeles, cu băuturile alcoolice puse la dispoziţie.

Fundaţia Alexandrion, sub egida căruia au fost iniţiate şi decernate Premiile Constantin Brâncoveanu, s-a implicat în zeci de acţiuni de binefacere pentru ajutorarea copiilor bolnavi sau a celor superdotaţi. Tot ea a preluat sponsorizarea echipei masculine de handbal Steaua-Alexandrion şi a celei feminine de handbal din Cluj, "U" Alexandrion.

În Paralel cu sponsorizările în domeniul sportului, Fundaţia Alexandrion Grup a contribuit substanţial la reeditarea de către Patriarhia României a Bibliei de la Bucureşti. Această implicare în reeditarea unei cărţi importante pentru credinţa ortodoxă a românilor, dar şi fundamentală pentru evoluţia limbii române, l-a determinat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel să îi acorde lui Nawaf Salameh „Ordinul şi Medalia Sfinţii Martiri Brâncoveni".

Comenteaza