SRI: Raportul FreeEx privind libertatea presei de anul acesta este mai bun decât cel de anul trecut

SRI: Raportul FreeEx privind libertatea presei de anul acesta este mai bun decât cel de anul trecut
Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, a declarat, miercuri, la o dezbatere pe tema raportului FreeEx despre libertatea presei în România, că recentul raport este "mult mai bun decât cel de anul trecut", apreciind totodată impactul acestuia la nivelul mass-media.

"Raportul din acest an este mai bun decât cel de anul trecut, iar, prin natura mea, trebuie să le citesc pe toate. Este de apreciat modul în care aţi monitorizat activitatea Serviciului Român de Informaţii", a spus Sorin Sava.

În continuare, acesta a citit un mesaj al directorului SRI, George Cristian Maior, pentru jurnaliştii din România, în care s-a apreciat activitatea acestora "de a informa cu bună credinţă", precum şi demersul ActiveWatch. "Ceea ce faceţi dumneavoastră are o importanţă deosebită în păstrarea echilibrului la nivelul societăţii şi atunci chiar ar trebui să văd cât de mult este reflectată în mass-media acţiunea, ce s-a întâmplat astăzi aici", a spus purtătorul de cuvânt al SRI, citând din mesajul directorului general al instituţiei. În mesaj, reprezentanţii ActiveWatch au fost asiguraţi că vor avea în SRI "un partener viabil".

"După cum ştiţi, misiunea principală a Serviciului Român de Informaţii, ca principal serviciu de informaţii român, este aceea de a proteja valorile democratice şi de a apăra interesele României. Vă asigurăm că siguranţa cetăţenilor şi, în acelaşi timp, drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt o prioritate pentru noi", se mai arată în mesajul lui George Maior.

Referitor la reacţiile critice care apar în raportul FreeEx la adresa Serviciului Român de Informaţii, purtătorul de cuvânt al instituţiei a spus că la fiecare dintre ele au fost făcute sesizări publice şi vor fi făcute cunoscute soluţionările acestora. Mai mult, Sava a subliniat că printre aceste reacţii pot fi remarcate şi anumite inadvertenţe legate de modul de acţiune al SRI, "mod care a fost uneori tendenţios prezentat".

Intervenţia SRI la dezbaterile organizate la sediul ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) vine în contextul în care, miercuri dimineaţă, AMP a organizat un protest în faţa sediului din Capitală al Serviciului Român de Informaţii, pentru a transmite conducerii acestei instituţii, mediului politic şi mass-media că infiltrarea în redacţii a agenţilor sub acoperire este profund nedemocratică, că "în nicio democraţie presa nu poate fi o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, iar agenda presei trebuie să fie stabilită de jurnalişti, nu de serviciile secrete".

Cu ocazia protestului, reprezentanţii ActiveWatch au anunţat oficial lansarea celui mai recent număr al raportului FreeEx - "Libertatea presei în România în 2012".

Potrivit raportului FreeEx pe 2012, printre cele mai importante evenimente ale anului trecut cu impact negativ asupra libertăţii de exprimare au fost: confirmarea existenţei agenţilor sub acoperire în redacţii; intensificarea practicilor de poliţie politică împotriva unor jurnalişti şi activişti civici; faptul că înalţi demnitari au instigat la intervenţia serviciilor de informaţii şi a procuraturii împotriva vocilor critice; faptul că folosirea instituţiilor media ca arme politice de patronii de presă a fost mai vizibilă ca oricând, în contextul unui an politic marcat de alegeri locale şi parlamentare şi de referendumul pentru demiterea preşedintelui; partizanatul făţiş practicat de o însemnată parte a mass media; numărul mare de oameni de presă care au intrat în politică.

De pe scena improvizată, miercuri dimineaţă, în faţa sediului SRI, din topuri de volume conţinând raportul FreeEx "Libertatea presei în România în 2012", vorbitorii au tras un semnal de alarmă cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de ziarişti cu "dublă subordonare".

"Au înflorit ziariştii cu dublă subordonare: una editorială şi a doua faţă de instituţia din spatele nostru, SRI", a spus Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei.

"În presa din România există ziarişti care au această dublă calitate şi considerăm că acest lucru este inacceptabil, nedemocratic şi lipsit de deontologie jurnalistică", a mai spus acesta.

Mircea Toma a amintit de faptul că unul dintre efectele afilierii unei părţi a jurnaliştilor "la servicii" este punerea în pericol a surselor, care, "potrivit legislaţiei din România, sunt confidenţiale şi protejate prin lege". Preşedintele AMP a subliniat că toţi aceşti factori duc la "decredibilizarea mass-media".

"Agenda presei trebuie să fie stabilită de jurnalişti, nu de serviciile secrete", au spus reprezentanţii ActiveWatch.

Comenteaza