Statistici îngrijorătoare: numărul avorturilor, jumătate din numărul naşterilor, în 2 ani la Cluj VIDEO

Statistici îngrijorătoare: numărul avorturilor, jumătate din numărul naşterilor, în 2 ani la Cluj VIDEO
Statistici îngrijorătoare. Numărul avorturilor a ajuns, în ultimii doi ani, la aproape jumătate din numărul naşterilor. Numai în 2010, peste 1.700 de clujence au recurs la un avort la cerere. Şi mai alarmant este faptul că printre acestea se regăsesc şi peste 150 de tinere cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani.

"Dacă în 2004 au fost 427 de avorturi la cerere pentru fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, în 2006 au fost 282, în 2010 au fost 150, eu zic că sunt multe având în vedere vârsta", spune şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Cluj, Dorina Duma.

Medicii ginecologi susţin că riscurile la care se expun fetele sunt mari. În primul rând, acestea riscă să nu mai poate avea o sarcină atunci când chiar vor dori acest lucru. Medicii susţin că fetele care recurg la un astfel de gest provin din medii diferite.

"În ceea ce priveşte mediul din care provin, am constatat că diferenţele între numărul celor din mediu urban şi din mediul rural nu sunt mari, sunt chiar mici", arată medicul ginecolog Dorina Vinţi.

Numărul mare de avorturi, în special printre tinere, este pus, în primul rând pe lipsa de informare. Urmăriţi în materialul video ataşat ce spun câteva dintre tinerele intervievate de Realitatea TV Cluj.

Pentru a preveni valul de avorturi, Direcţia de Sănătate Publică a demarat în şcoli acţiuni de informare a elevilor cu privire la metodele de contracepţie.

Reporter Bianca SUCIU

imagine Călin FEDELEŞ

Comenteaza