Statuie pentru Regele Ferdinand la Cluj VIDEO

Statuie pentru Regele Ferdinand la Cluj VIDEO
Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei adună astăzi, 10 Mai, Ziua Monarhiei, semnături pentru ridicarea unui monument dedicat Regelui Ferdinand I. Organizatorii au amplasat un cort în Piaţa Unirii unde doritorii pot semna pentru amplasarea unei statui a Regelui Întregitor la Cluj.

Printre multiplele argumente ale organizatorilor este şi cel legat de faptul că în perioada interbelică Universitatea din Cluj purta numele Regelui Ferdinand, care patrona instituţia de învăţământ. Tot astăzi, de la ora 15:00, la Biblioteca Centrală Universitară, în sala I.Muslea, va fi un moment solemn dedicat acestei zile la care vor participa mai multi profesori universitari din Cluj şi membrii tuturor celor trei organizaţii monarhiste, pe tema: 10 Mai pentru România.

Pe 10 Mai 1866 Carol I a fost proclamat principe suveran al Principatelor Unite, prin plebiscit. În aceeaşi zi, Domnitorul Carol I al României a depus jurământul de credinţă faţă de ţară. 15 ani mai târziu, pe 10 Mai 1881 - Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen este încoronat Rege al României (1881-1914), după ce anterior fusese Principe al României (1866-1881). Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 Mai.

 

Etichete
Comenteaza