Stenograme din şedinţa Guvernului: Ministrul Justiţiei - OUG 13/2017 are toate avizele

Stenograme din şedinţa Guvernului:  Ministrul Justiţiei - OUG 13/2017 are toate avizele
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, i-a dat asigurări premierului Sorin Grindeanu, în şedinţa în care a fost aprobată OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale, că această ordonanţă are toate avizele necesare, lucru confirmat şi de secretarul general al Executivului, Mihai Busuioc.

''Domnule prim-ministru, vă rog să suplimentăm ordinea de zi cu trei proiecte. Este vorba, primul dintre ele, sau două dintre ele fac parte din pachetul de legi care vizează evitarea unei hotărâri pilot de la CEDO. Şi aici discut de proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. Nu am avut nevo... Cel de al doilea este proiect de lege pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate. La acest proiect de lege am avizul domnului ministru de externe, domnul Meleşcanu. Şi cel de-al treilea, vă rog să suplimentăm şi cu cel de-al treilea. Este vorba de proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală'', a spus ministrul Justiţiei, Florin Iordache, în timpul şedinţei Executivului din seara zilei de 31 ianuarie 2017.

Potrivit stenogramei publicată de Guvern, premierul Sorin Grindeanu l-a întrebat dacă cele trei proiecte au avizele necesare.

''Binenţeles!'', a răspuns Iordache.

''Toate procedurile care sunt cerute?'', a întrebat Grindeanu, iar răspunsul ministrului Justiţiei a fost afirmativ, apoi, la cererea premierului, a mai dat o dată asigurări că procedurile sunt îndeplinite.

Sorin Grindeanu l-a întrebat şi pe secretarul general al Guvernului dacă proiectele au toate avizele.

''Domnule prim-ministru, din punct de vedere tehnic toate avizele sunt luate'', a dat asigurări Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului.

Punctual, când au ajuns la proiectul de ordonanţă privind codurile penale, premierul a mai întrebat o dată dacă toate procedurile sunt îndeplinite şi are toate avizele, Florin Iordache a mai dat o dată asigurări că totul este în regulă.

Avizul CSM ataşat OUG 13 este cel negativ dat pe forma anterioară a proiectului.

În sesizarea transmisă Curţii Constituţionale pe tema OUG 13, conducerea CSM invocă existenţa unui conflic juridic de natură constituţională, făcând referire la condiţiile în care a fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale.

"Spre deosebire de alte situaţii analizate anterior de Curte, felul în care, de această dată, reprezentanţii executivului au ascuns intenţia reală, prin trimiterea a două tipuri de acte normative având acelaşi obiect, în timp ce şedinţa de guvern urma să înceapă, prin neanunţarea pe ordinea de zi a şedinţei de guvern a acestui proiect de act normativ şi neinformarea preşedintelui Consiliului cu privire la momentul în care urma să fie supus spre aprobare proiectul de ordonanţă de urgenţă, deşi ministrul justiţiei a fost invitat la şedinţa Plenului Consiliului, stabilită pentru a doua zi, precum şi prin desfăşurarea şedinţei de guvern intempestiv, constituie argumente în sensul deturnării tuturor mecanismelor legale prin care se asigură separaţia şi echilibrul puterilor în stat şi reprezintă o ameninţare la adresa statului de drept, democratic, expres prevăzut de art. 1 alin (3) din Constituţie", se arată în sesizarea înaintată Curţii Constituţionale a României (CCR).

 

Comenteaza