Știați că Ceaușescu a supraviețuit prăbușirii unui avion în care au murit 4 oameni? Și Gheorghe Gheorghiu-Dej trebuia să fie printre pasageri

Știați că Ceaușescu a supraviețuit prăbușirii unui avion în care au murit 4 oameni? Și Gheorghe Gheorghiu-Dej trebuia să fie printre pasageri
| Foto: captura foto - https://www.okazii.ro/

26 ianuarie, ziua lui Nicolae Ceaușescu, era transformată în sărbătoare naţională dedicată „celui mai iubit fiu al poporului”. 

Nicolae Ceaușescu s-ar fi născut acum 106 ani, într-o zi de 26 ianuarie, dar de fapt se pare că fostul dictator era născut în ziua de 23 ianuarie, dar a preferat să nu îi fie umbrită ziua de sărbătoare de cea a Unirii Principatelor din data de 24 ianuarie. 

Chiar dacă s-a scris foarte mult despre viața fostului președinte al Republicii Socialiste România, e posibil ca unele lucruri să fi rămas necunoscute, publicului cum ar fi faptul că fostul dictator a fost unul dintre supraviețuitorii unui accident aviatic.

Nicolae Ceaușescu s-a prăbușit cu avionul la începutul lui noiembrie 1957. Acesta se afla în drum spre Moscova, acolo unde se aniversa Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie. Se afla într-un avion IL 14, ca parte a unei delegaţii a Partidului Muncitoresc Român (PMR).

Mai exact, Cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de la Revoluția din Octombrie, o delegație română formată din Chivu Stoica, președintele Consiliului de Miniștri și conducătorul delegației, Grigore Preoteasa (secretar al C.C. al PCdR cu propaganda), Nicolae Ceaușescu, Alexandru Moghioroș, Leonte Răutu, Ștefan Voitec și Ștefan Voicu a plecat în după-amiaza zilei de 4 noiembrie 1957 la Moscova. Inițial, delegația trebuia să fie condusă de Gheorghe Gheorghiu-Dej, care însă și-a anulat plecarea cu avionul din motive medicale.

Din cauza unei erori de pilotaj, aeronava în care se afla și Nicolae Ceaușescu s-a prăbuşit la aterizare, pe Aeroportul Vnukovo. 

În urma accidentului, ministrul de externe Grigore Preoteasa, care a fost inclusiv redactorul-șef al ziarului România Liberă în perioada 1944-1946 şi alţi trei membri ai echipajului sovietic: comandantul aeronavei, lt.maj. V.N. Șliahov, navigatorul, cpt. I.I. Hriukalov, și tehnicianul de bord, N.Z. Pavlikov și-au pierdut viața, notează Wikipedia

Ceilalți pasageri și membri ai echipajului au fost doar răniți și au supraviețuit. Nicolae Ceauşescu, având funcția de secretar de stat al Comitetului Central al PMR (Partidul Muncitoresc Român) la acea vreme, a supravieţuit suferind doar câteva traumatisme la gamba stângă şi câteva zgârieturi pe faţă, a scrie newsweek.ro

Comenteaza