Studenţii acuză universităţile de practici comuniste

Studenţii acuză universităţile de practici comuniste
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) acuză universităţile din ţară de suprimarea libertăţii de exprimare a studenţilor, prin utilizarea unor practici comuniste. Un astfel de caz s-a înregistrat şi la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB).

Reprezentanţii ANOSR susţine că în ultimul timp din ce în ce mai multe instituţii de învăţământ superior recurg la măsuri extreme pentru a sancţiona studenţii care îşi exprimă nemulţumirea faţă de starea sistemului educaţional din ţară sau care scot la lumină anumite nereguli din universităţile a căror cursuri le urmează.

"De la amenințări în birourile decanatelor până la exmatriculări sau rapoarte făcute de comisiile de etică, studenții se arată îngrijorați de faptul că acesta este modul în care unele universități aleg să răspundă la criticile făcute publice de studenți cu privire la problemele din universități", au afirmat ei.

Poate cel mai grav caz s-a petrecut la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, care și-a dat în judecată proprii studenți pe motiv că una din organizațiile studențești din universitate folosește numele universității în denumirea sa. Într-o situaţie similară s-a aflat şi un student de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, care a fost exmatriculat pentru că a înaintat Ministerului Educației o scrisoare semnată de 700 de studenți în care erau prezentate problemele din universitate.

Un astfel de caz a avut loc şi la Cluj, în 2011, când s-a confiscat sediul Organizației Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai (OSUBB), din cauza faptului că membrii ei au fost în repetate rânduri critici la adresa instituţiei de învăţământ superior.

"În ciuda faptului că organizația a reușit după câteva luni să își recupereze sediul, în urma numeroaselor acțiuni de presiune și după ce s-a schimbat conducerea universității, în prezent universitatea a propus o nouă Cartă universitară în care este prevăzut faptul că studenții din Senat și Consiliile Facultăților sunt singurii reprezentanți oficiali ai studenților, încercând astfel să înlăture orice voce critică venită din partea organizațiilor studențești", a precizat Oana Onicaş, preşedintele OSUBB.

În acest context, ANOSR atrage atenția că orice încălcare a acestuia reprezintă un afront adus democrației și dezvoltării spiritului civic în rândul societății româneși. Urmează să demareze un proiect în parteneriat cu Societatea Academică din România prin care va pune la dispoziția studenților și organizațiilor studențești avocați care să îi sprijine prin toate formele legale posibile atunci când le sunt încălcate drepturile sau când sunt victimele unor abuzuri.

Comenteaza