Studenţii clujeni ameninţă cu proteste. Vor 6% din PIB pentru educație

Studenţii clujeni ameninţă cu proteste. Vor 6% din PIB pentru educație
Reprezentanţii Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai (OSUBB) cer Guvernului să aloce, în noul buget, 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educație. În caz contrar, susţin că vor ieşi în stradă, la fel ca anul trecut.

Aceştia se arată deranjaţi de faptul că membrii executivului nu şi-au ţinut promisiunile electorale din această toamnă, în care menţionau intens importanţa educației și asigurării unei finanțări corespunzătoare.

"An de an se fac promisiuni care, odată cu finalizarea Legii Bugetului, nu ajung să găsească o cale de materializare și implicit, educația să fie condamnată la subfinanțare în continuare. Investiția în educație reprezintă mai mult decât condiții bune în cămine, un mediu propice de studiu sau burse decente, pe termen lung investiția în educație reprezintă creștere economică, reprezintă promovarea unor valori sănătoase sau scăderea ratei șomajului.

Asta ne dorim ca reprezentanții noștri să înțeleagă, rezultatele educației și al finanțării acesteia se vor reflecta asupra soartei țării în care trăim. Din aceste motive cerem Guvernului să propună un buget care să prevadă alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru educație și cerem Parlamentului și Președintelui României să respingă orice propunere care nu ține cont de acest principiu", a declarat Oana Onicaș, președintele OSUBB.

În acest context, în urma unei întâlniri organizate la Alba-Iulia între 29 noiembrie şi 2 decembrie, liderii organizaţiilor studenţeşti din ţară au decis să reia acțiunile de presiune desfășurate anul trecut pentru creșterea bugetului educației.

"Anul trecut, pe 13 noiembrie, aproximativ 10.000 de studenți din 10 centre universitare au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de sărăcia lucie din educație, sărăcie care se reflectă atât în calitatea slabă a educației care a ajuns să nu mai fie relevantă pentru piața muncii și pentru societate, cât și în buzunarele studenților care trebuie să acopere taxe din ce în ce mai mari pentru o serie de servicii oferite de universități. În contextul discuțiilor actuale despre bugetul pe 2015, studenții sunt pregătiți să desfășoare noi demersuri pentru a-i determina pe guvernanți să acorde educației atenția cuvenită", au afirmat reprezentanţii OSUBB.

Mai mult, pentru a dovedi seriozitatea intenţiilor, studenţii au afişat deja în semn de avertisment cearceafuri sau bannere mari cu „6% din PIB pentru Educație" pe universități, cămine sau sediile organizațiilor.

"Nu ne dorim să punem presiune pe autorități și în alte modalități, însă dacă va fi necesar o vom face. E timpul ca politicienii să-și materializeze promisiunile", a adăugat Onicaș.

Potrivit premierului Victor Ponta,  domeniul educaţiei va primi anul viitor trei miliarde lei în plus faţă de acest an, reprezentând 3,51% din PIB, deşi legea prevede că Guvernul trebuie să asigure educaţiei un buget anual de 6% din PIB.

Comenteaza