Studenţii clujeni, încurajaţi să îşi continue studiile în afara României GALERIE FOTO

Studenţii clujeni, încurajaţi să îşi continue studiile în afara României GALERIE FOTO
Peste 1300 de persoane au participat, astăzi, la Romanian International University Fair (RIUF) unde şi-au prezentat oferta educaţională 30 de universităţi din străinătate.

Tinerii care vor să studieze în străinătate au avut ieri posibilitatea de a intra în contact cu reprezentanţii a 30 de universităţi din străinătate. Dacă în Norvegia, Suedia şi Danemarca, anii de studiu sunt gratuiţi, clujenii au aflat că în ţări precum Anglia un an de şcolarizare ajunge să coste, pentru programul de licenţă, 9.000 de lire.

„La această ediţie RIUF am adus 30 de universităţi internaţionale din 13 state din Europa, Asia şi Statele Unite ale Americii. RIUF se doreşte a fi un loc de întâlnire al tuturor interesaţi de studiile în străinătate", a declarat Alexandra Sabou, coodonatorul regional al RIUF. Studenţii pot beneficia de burse pentru studiile în străinătate sau, chiar, de gratuitate. „Există o serie de universităţi care aleg să vină în România la aceste târguri. În Suedia, Danemarca şi Norvegia nu există taxe de şcolarizare. Pentru că suntem în Uniunea Europeană şi studenţii români au aceleaşi drepturi ca şi studenţii din aceste ţări. Pe de altă parte, există ţări în care taxa de şcolarizare este destul de ridicată, însă se oferă burse şi împrumuturi. De exemplu, în Marea Britanie, un an de şcolarizare costă 9.000 de lire, dar se pot obţine împrumuturi de o autoritate din cadrul Ministerului Învăţământului", a explicat Sabou..

Marius Gîdileanu este unul dintre clujenii care studiază în prezent la Malmo University din Suedia. „Sunt student în anul doi la Migraţie Internaţională şi Relaţii Etnice. Am aflat despre această universitate la o altă ediţie a RIUF când am venit aici cu ideea de a colecta pixuri şi brelocuri şi am ajuns să fiu student la Malmo University", a spus tânărul, care s-a declarat încântat de opţiunea sa. „Viaţa de student diferă în Suedia faţă de orice oraş din România pentru că suedezii sunt mai retraşi, sunt mai timizi şi viaţa de student este mai ştearsă. Avantajul Malmo-ului este că se află la doar 20 de minute de Copenhaga", a povestit Marius, care este originar din Câmpia Turzii. Viaţa de student în Suedia îl costă lunar aproximativ 800 de euro. „Învăţământul este gratuit, dar costurile pentru cazare, transport şi masă se ridică în jurul sumei de 700-800 de euro. Deocamdată stau pe banii părinţilor pentru că este destul de dificil să îţi găseşti o slujbă part-time, există cadrul legal pentru asta, doar că sunt puţine slujbe. Faptul că nu ştii suedeză este un dezavantaj", a povestit tânărul. El încearcă să înveţe suedeză. „Am încercat să învăţ limba în primul an, doar că aveam tot atâtea cursuri cât aveam la facultate şi am decis să mă axez pe facultate. În plus, acolo te poţi descurca oriunde cu limba engleză. Nu sunt sigur că voi rămâne în Suedia", a explicat tânărul, care are mai mulţi colegi români la universitate. „Sunt aproximativ 20 de studenţi români în fiecare an de studiu. Facultatea este deschisă studenţilor internaţionali. În anul în care am fost eu admis, am avut colegi din 70 de ţări. În oraş se vorbesc peste o sută de limbi", a explicat Gâdileanu. Malmo University a prezentat clujenilor programele de studii la licenţă şi master şi anume ştiinţe politice, studii europene, limbi străine, biomedicină şi sănătate publică. „Pentru a fi selectaţi la licenţă avem nevoie de notele din liceu şi diploma de bacalaureat. De asemenea, candidaţii trebuie să deţină un certificat de limbă Cambridge sau TOEFL", a declarat Camilla Ennerberg, reprezentanta univerisităţii suedeze.

La târg şi-a prezentat oferta educaţională şi universitatea Imperial College London, situată pe locul şase în lume în topul universităţilor. „Avem programe de licenţă în domeniul ştiinţelor: fizică, matematică, chimie, biologie, dar şi medicină. De asemenea, avem nouă departamente pentru inginerie între care ştiinţa calculatoarelor şi inginerie electronică. Avem şi o şcoală de bussines", a declarat Catherine Eames,senior international officer în cadrul Imperial College London. Pentru a fi selectaţi la Imperial College London, studenţii trebuie să aibă note foarte bune. „Căutăm medii foarte bune, ar trebui să aibă media la bacalaureat peste 9,4. De asemenea, trebuie să aibă o scrisoare de intenţie foarte bună pentru că dorim să aflăm de ce doresc să urmeze respectivele cursuri", a declarat Eames. Cei care doresc să se înscrie la un master în cadrul instituţiei trebuie să aplice online şi să aibă referinţe din partea a cel puţin doi profesori şi trebuie să aibă medii de peste opt în timpul licenţei. „Pentru licenţă costul este de 9.000 de lire pe an, dar pot aplica pentru un împrumut de la Ministerul Educaţiei. Preţul pentru un an de master variază între 5.000 de lire şi 32.000 de lire, pentru unele cursuri", a explicat Eames. La Imperial College London studiază, în prezent, 80 de studenţi români între care Dan Demeter. „Sunt student în anul trei la Calculatoare. Viaţa de student în Londra este destul de interesantă. În timpul pe care îl am între învăţat şi mers la cursuri, pentru că este destul de greu, merg cu prietenii mei la muzee, la evenimente inedite şi la petreceri", a povestit Dan Demeter, care a adăugat că 80% dintre studenţii Imperial College London sunt străini. „Ai de învăţat de la fiecare dintre colegi pentru că avem o cultură şi mentalităţi diferite. E foarte important să ai bani să te susţii în anul întâi de facultate, apoi mergi la internship-uri cum am făcut eu. În anul trei de facultate la Calculatoare, cum sunt eu, şase luni trebuie să lucrăm la o firmă şi asta mai acoperă costurile. Mai am colegi care lucrează în baruri şi dacă lucrezi vreo cinci ore ai banii de mâncare pe o săptămână", a explicat tânărul.

De ce aleg tinerii să studieze în străinătate

„M-ar interesa să studiez în străinătate. Mi-aş dori să studiez în America pentru că acolo am şi nişte cunoştinţe şi mi-ar plăcea să studiez design sau arhitectura. Cred că oportunităţile sunt mai mari decât dacă aş studia în România", a declarat Simona, o tânără de 21 ani

 

Comenteaza