Studenţii vor să schimbe legea pentru următoarele alegeri VIDEO

Studenţii vor să schimbe legea pentru următoarele alegeri  VIDEO
Studenţi cer Guvernului să asigure gratuitatea transportului pentru tinerii care vor să voteze la alegerile parlamentare. În prezent, stundeţii nu au acces la urne în oraşul unde învaţă, chiar dacă au viză de flotant. Analiştii politici nu cred că, guvernul va subvenţiona transportul stuednţilor.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti cere asigurarea transportului gratuit în perioada 7-10 decembrie şi acordarea unei zile libere în data de 10 decembrie.

"Susţinem şi credem în petiţia ANOSR şi chiar credem că va rezolva problema participării studenţilor la vot. Va rezolva şi problema luării în calcul a studenţilor ca parte a societăţii civile şi credem că va face o diferenţă", a spus Oana Onicaş, reprezentant OSUBB Cluj

Mulţi studenţi sosiţi la studii la Cluj din alte localităţi nu ştiu că viza de flotant nu le permite să voteze în oraşul de pe Someş.

Analiştii cred că doleanţele organizaţiilor studenţeşti au puţine şanse de reuşită, în ciuda bunelor intenţii.

"Dacă acordarea de facilităţi pentru transport în localităţilwe de reşedinţă e o soluţie sau nu, e dificil de spus. Mai ales în contextul de la noi pentru că există suspiciuni legate de turismul electoral. Nu este garanţia că studenţii vor vota odată ajunşi acasă. Nu se poate cere un soi de garanţie că au fost pentru că nu e legal. Sigur că mijloace de încurajare a studenţilor pentru a vota ar fi, dar nu cred că asta e cea mai bună soluţie", a spus George Jiglău, politolog.

Potrivit legislaţiei în vigoare, la alegerile parlamentare din 9 decembrie studenţii pot vota doar în localitatea de domiciliu. Organizaţiile studenţeşti speră să modifice însă textul normativ pentru următorul scrutin.

 

 

Comenteaza