Suedia, preocupată să pună la punct sute de adăposturi anti-atomice

Suedia, preocupată să pună la punct sute de adăposturi anti-atomice
Buncărele sunt concepute pentru a proteja oamenii de unda de șoc și radiația emisă de o eventuală deflagrație nucleară.

Potrivit publicaţiei online The Independent, Suedia pregătește sute de adăposturi nucleare ca măsură de precauţie în cazul unui atac care ar putea veni din Rusia, pe fondul îngrijorărilor crescânde din țările baltice.

Agenția Civilă de Contingență din Suedia (MBS) a ordonat să se revizuiască 350 de buncăre civile de pe insula Mării Baltice Gotland, unde Suedia are trupe militare permanente.

Adăposturile sunt concepute pentru a proteja oamenii împotriva undei de șoc și de radiația emisă de o eventuală deflagrație nucleară, dar și în cazul în care s-ar folosi arme chimice și biologice.

Mats Berglund, șeful protecției civile a MSB, a declarat pentru Sverige Radio că adăposturile ar trebui să fie verificate până la sfârșitul anului.

Cele 350 de adăposturi de pe insulă au o capacitate de aproximativ 35.000 de persoane, cu toate că Gotland are o populație de aproape 60.000.

În timpul Războiului Rece, Suedia a pus la punct peste 65.000 de adăposturi cu scopul de a asigura prozecţia populaţiei în faţa ameninţării războiului nuclear de atunci.

Adăposturile sunt marcate cu un logo portocaliu și albastru alături de cuvântul suedez "skyddsrum" care înseamnă adăpost.

Decizia vine după ce șeful agenției de informații din Suedia a avertizat că există „o amenințare reală și gravă la adresa securității" a țării. Acesta nu a menționat în mod explicit Rusia, însă Suedia a decis să-şi revizuiască armata ca răspuns la anexarea de către Rusia a Crimeei și a „presiunei tot mai mari" în regiune.

 

 

 

Comenteaza