“Sufletul” mişcării sindicale clujene a trecut în lumea celor veşnice

“Sufletul” mişcării sindicale clujene a trecut în lumea celor veşnice
Grigore Pop, liderul Sindicatului Cartel Alfa Cluj, cel mai important reprezentant al mişcării sindicale locale, a decedat ieri, în sediul instituţiei, după ce a suferit un infarct.

Grea pierdere pentru sindicaliştii clujeni după ce liderul Cartel Alfa, Grigore Pop, a trecut în lumea celor sfinte, în urma unui stop cardiac. Pop a condus vreme de aproape 20 de ani mişcarea sindicală clujeană şi a fost unul dintre cei care au încercat să apere drepturile angajaţilor din mediul privat. Liderul sindical a fi împlinit 59 de ani.

Sindicaliştii din toate confederaţiile sindicale clujene îl plâng pe Grigore Pop, cel care a fost preşedintele filialei Cartel Alfa Cluj. "Mişcarea sindicală a avut de câştigat prin personalitatea domnului Pop pentru că era un om hotărât, care ştia să îşi susţină punctul de vedere indiferent cine erau interlocutorii lui. Avea aplomb, curaj şi putere de convingere şi a fost loial şi faţă de celelalte sindicate", a spus Viora Temian, vicepreşedinta Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC).

Ea şi-a amintit şi de câteva dintre momentele plăcute pe care sindicaliştii le-au petrecut în apropierea lui Grigore Pop. " Avea o vorbă când stăteam la aceeaşi masă: Ce-mi place mie să stau lângă fetele de la învăţământ! Mă simt mai tânăr! Totdeauna înainte de o şedinţă sau o discuţie importantă spunea un banc, iar dialogul era mai lejer. Niciodată nu a vorbit despre suferinţele lui fizice", şi-a amintit Vioara Temian. Un moment important, care ar putea stârni râsul, dar care l-a dezamăgit pe Pop, a avut loc în cadrul unui protest organizat la mijlocul anilor ‘90. "În 1994 era organizat un protest, el reprezenta zona industrială, iar oamenii trebuiau să vină de la gară înspre Casa de Cultură a Studenţilor (CCS). Trebuiau să vină angajaţi de la CFR la protest, însă directorul i-a ameninţat că îşi pierd locul de muncă. Aşa că Grigore Pop a venit singur cu o pancartă de la gară la CCS. Era foarte dezamăgit, însă a venit la protest", a rememorat Vioara Temian, care a adăugat că moartea lui Pop este "o mare pierdere". "Regretăm că am pierdut un sprijin, cu el alături aveam spatele asigurat în orice situaţie", a mai spus femeia, cu ochii în lacrimi.

La sediul Cartel Alfa, pe lângă drapelul cu însemnele sindicatului, flutura în vânt un steag negru, de doliu. "Avea probleme de sănătate. Nu era supărat, era liniştit. Pe la ora nouă fără un sfert, când eram la birou, i s-a făcut rău. Am încercat să îl ajutăm, însă a trecut dincolo", a spus, cu vocea tremurândă, Valentin Ilcaş, adjunctul lui Pop. Valer Suciu, liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, îl plânge şi el pe Grigore Pop. " E un dezastru! Grigore a fost sufletul mişcării sindicale din Cluj. El s-a luptat pentru angajaţii de la Bechtel. E un deces foarte timpuriu. Şi-a dedicat toată viaţa pentru oameni şi, probabil, toate acţiunile l-au epuizat foarte mult", a precizat Suciu. "E o mare pierdere pentru mişcarea sindicală. Am avut o colaborare bună cu el şi multe puncte comune. Noi ne-am cunoscut în anul 1992", a evocat şi Ştefan Roman, liderul Sanitas Cluj.

Resuscitat peste 30 de minute

Angajaţii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Cluj au încercat să îi salveze viaţa lui Pop, fără succes însă. "A făcut un stop cardiorespirator, suferea de diabet. El avea şi alte boli cronice. Ambulanţa a ajuns la sediul Cartel Alfa în trei minute, iar medicii au făcut peste 30 de minute de resuscitare", a declarat medicul Horia Simu, şeful SJA.


Cine a fost Grigore Pop

Grigore Pop s-a născut la 4 octombrie 1952 şi a absolvit Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. La începutul anilor ´90 a fost secretar al Cartel Alfa Cluj, iar în anul 1995 a devenit preşedintele sindicatului. El este cunoscut pentru amplele proteste pe care le-a organizat alături de colegii săi împotriva măsurilor de austeritate luate de guvern, dar şi împotriva prevederilor din noul Cod al Muncii. Pop a apărat drepturile angajaţilor din mediul privat membri ai Cartel Alfa, între care şi cei de la Autostrada Transilvania sau de la fabrica Nokia din Jucu. Grigore Pop avea doi copii şi era căsătorit.

 

 

Comenteaza