Supravieţuitori clujeni de la Auschwitz, la 70 de ani de atunci: "A fost un miracol că am ieşit de acolo"

Supravieţuitori clujeni de la Auschwitz, la 70 de ani de atunci:
Edith Balazs şi Emil Schonberger, evrei din Cluj, deportaţi în 1944 în lagărul de la Auschwitz, povestesc, la 70 de ani de atunci, despre chinurile îndurate. Ea avea 14 ani, iar el abia împlinise 17. Au fost luaţi de acasă împreună cu părinţii şi urcaţi în trenuri cu care erau transportate animalele.

Edith Balazs şi Emil Schonberger au participat, marţi, însoţiţi de rude, la ceremonia de dezvelire a unei plăcuţe comemorative amplasată la intrarea în Gara Cluj-Napoca în memoria evreilor deportaţi din oraş în 1944. Ei au asistat apoi şi la dezvelirea primului monument din Cluj-Napoca dedicat victimelor Holocaustului, în Parcul "I.L Caragiale", dar şi la o adunare comemorativă la sinagoga din oraş.

Acum, la 70 de ani de atunci, ei rememorează chinurile prin care au trecut în anii petrecuţi la Auschwitz, lagărul în care au fost deportaţi 18.000 de clujeni şi au supravieţuit doar trei familii.

Edith Balazs avea 14 ani împliniţi când a fost luată de acasă de horthyşti împreună cu părinţii săi, în iunie 1944, şi dusă în Gara Cluj-Napoca, unde au fost urcaţi într-un vagon pentru animale şi transportaţi în lagărul de la Auschwitz.

"În urmă cu 70 de ani am fost deportată la Auschwitz împreună cu populaţia evreiască din Cluj. Am fost luată de acasă alături de părinţi. Aveam doar hainele de pe noi şi un pachet. Faptul decisiv al supravieţuirii mele a fost norocul. La sosirea la Auschwitz, după o călătorie groaznică, într-un vagon destinat animalelor, împreună cu 70 de oameni, am văzut printr-o deschizătură a vagonului fumuri imense ieşind din patru coşuri. Am înţeles atunci că acesta era sfârşitul drumului. Mama, tata şi cu mine ne-am îmbrăţişat şi am plâns. La sosirea la Auschwitz nu împlinisem 15 ani. Puţini evrei au supravieţuit. Am pierdut prieteni, colegi de şcoală, profesori, o lume întreagă", îşi aminteşte femeia.

Spune că doar norocul a salvat-o. La coborârea din tren, a fost îndrumată de un bărbat să spună că are 16 ani. A aflat apoi că dacă şi-ar fi spus vârsta reală ar fi fost exterminată, alături de ceilalţi copii şi adolescenţi care aveau sub 16 ani şi "nu erau buni de muncă". Aşa a scăpat, fiind trimisă la muncă.

Citeşte materialul integral AICI.

 

Comenteaza