Surpriză de la DNA: Stoia are un dosar finalizat

Surpriză de la DNA: Stoia are un dosar finalizat
În paralel cu celebrul dosar nr. 60/P/2009, procurorii anticorupţie au lucrat în dosarul nr. 136/P/2011, în care omul de afaceri este acuzat de trafic de influenţă.

În seara de 10 noiembrie, când primarul Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia, administrator al companiei Brantner România, aşteptau verdictul în cazul arestării preventive, procurorii demarau audierile în alt dosar, au dezvăluit surse judiciare pentru ZIUA de CLUJ.

Acesta are la bază interceptarea convorbirii telefonice între Stoia şi un amic al acestuia din Argeş, pe nume Bujor, despre obţinerea de bani de la guvern pentru o firmă ce a prestat lucrări la drumuri. Procurorii le-au prezentat materialul de urmărire penală lui Stoia şi Bujor. Ei vor decide în curând dacă îi trimit în judecată. Sursele ZIUA de CLUJ spun că dosarul de urmărire penală nr. 136/P/2011 a luat fiinţă în 11 noiembrie, când omul de afaceri din Argeş, ce apare în interceptări cu numele de Bujor, a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Cluj. Acesta este acuzat de cumpărare de influenţă, iar Stoia, de trafic de influenţă. Surse din cadrul anchetei spun că acest dosar se bazează pe convorbirea telefonică în care cei doi vorbesc despre o intervenţie la guvern pentru bani din fondul de rezervă al instituţiei, iar Stoia îi explică lui Bujor: "Ca să ajungi acolo în preajma lui Number One trebuie să ajungi prin nişte oameni care au şi ei anumite valori, înţelegi? Şi ăsta vine şi spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? 100.000? Sau 50.000, cum zici tu? Păi, pentru 50.000 nu mă dau jos din pat, frate!". Avocatul lui Stoia, Sergiu Bogdan, a arătat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, când s-a judecat recursul la măsura arestării, că din interceptarea telefonică lipseşte o parte importantă, în care Stoia ar zice: "Eu, personal... mă ştiu cu Boc de când era primar, dar nu m-am bătut pe burtă cu el. Nu mă ajută".

Cel de-al doilea dosar al lui Stoia a fost o surpriză şi pentru avocaţii acestuia. "Am aflat de dosar în 13 decembrie, iar învinuirea este din 9 decembrie. Nu am participat la nici un act efectuat în acest dosar. Am invocat această excepţie în faţa procurorului, dar ne-a fost respinsă. Dacă vom ajunge în instanţă, va fi o altă discuţie cu privire la acest aspect", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, avocatul Sergiu Bogdan. Acesta a spus că nu poate fi vorba de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, ci de o discuţie între doi prieteni, în care Bujor îi spunea lui Stoia de problemele firmei unui prieten comun de-al lor.

Interceptarea Stoia-Bujor


Redăm transcrierea convorbirii telefonice, aşa cum a fost redată de procurorii DNA în propunerea de arestare preventivă.

Stoia Călin Mihai: Hai, zi, cumetre.
Bujor: Fii atent cum e treaba, deci e totul OK, legal, frumos, e adresă făcută de prefect preşedintelui Consiliului Judeţean, înţelegi? E lucrarea din 2009 la nişte drumuri, când au fost calamităţile alea, înţelegi?
SCM: Da.
B: Şi de, oamenii au un milion de euro de recuperat, şi acuma, în prima tranşă, e făcută scrisoarea de ăştia, ţi-am zis...
SCM: De firma care o făcut lucrările?
B: Da, dar pe primărie, e făcută adresa pe primăria respectivă.
SCM: Deci primăria o avut contract, firma respectivă cu primăria.
B: Da, deci nu apare firma, ştii? Doar primăria apare.
SCM: Am înţeles.
B: Înţelegi? Şi în prima tranşă ar fi vrut 500.000 euro, 540.000...
SCM: Stai puţin, e foarte important cine trebuie să plătească banii ăştia. Primăria, care trebuie să-i primească de unde?
B: De la guvern.
SCM: De la guvern ce? De la fondul de rezervă?
B: Da, fondul de rezervă.
SCM: Ăla-i la dispoziţia primului-ministru.
B: Da, păi asta ţi-am zis, că ăla merge...
SCM: Şi de ce nu-i dă?
B: Păi, se face o listă acuma, că de aia e urgenţă, cică se face o listă acuma în care să se dea la mai mulţi şi ştii cum e, care intră pe listă. Asta ne trebuie.
......
S.C.M.: Măi frate, îţi spun sincer şi să nu mă înţelegi greşit, dar suma e prea mică ca să pot să declanşez o chestie de genul ăsta, bă, haide, daţi-le la ăia un milion de euro. Înţelegi? Adică eu am nişte mecanisme prin care pot să declanşez o operaţiune de genul ăsta, dar toate astea au nişte costuri.
B: Păi, normal că oamenii...
SCM: Îs oameni serioşi, dacă spun ajutaţi-mă şi pe mine să ia ăla un milion ...pentru 100.000 nu mă dau jos din pat.
B: Da, da, atunci da, prima tranşă e de 500.000, următoarea e de 500.000, înţelegi?
SCM: Înţeleg, de asta încerc să-ţi spun, ca să ajungi acolo în preajma lui Number One trebuie să ajungi prin nişte oameni care au şi ei anumite valori, înţelegi? Şi ăsta vine şi spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O sută de mii? Sau 50.000 cum zici tu? Păi pentru 50.000 nu mă dau jos din pat, frate!
B: Da.
SCM: Cam aşa funcţionează. Adică afacerea trebuie să fie suficient de interesantă ca să-i...
B: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumoşi.
SCM: Am înţeles. Dar sunt nişte costuri, asta încerc eu să-ţi explic ţie, că-s nişte sume la care băieţii care-i ştiu eu, care pot să influenţeze chestia asta nu se deranjează.
B: Da, asta e.
SCM: Eu o să pun o întrebare.
B: Pune-i o întrebare şi zi care ar fi costul. Ca să ştim.
SCM: Îţi spun acuma, 10% e întotdeauna. Ăsta-i costul.
...........................
B: Da, un 10% asta e, dar no, ştiu eu, nu e o problemă, dar problema..."

 

 

Comenteaza