Surse: Cîțu a anunțat conducerea PNL că oprește dezbaterile din Parlament privind introducerea certificatulului verde la locul de muncă

Surse: Cîțu a anunțat conducerea PNL că oprește dezbaterile din Parlament privind introducerea certificatulului verde la locul de muncă
| Foto: mediafax

Discuţiile pe legea care le impune angajaţilor certificatul verde se opresc. Potrivit surselor Digi24, premierul Florin Cîţu spune că legea este discriminatorie pentru angajaţii de la privat, deoarece include doar pentru angajații de la stat perioada de grație de 60 de zile în care persoanele se pot testa. Proiectul este acum în comisii la Camera Deputaţilor după ce a fost respins la Senat.

În ședința Biroului Executiv PNL, Florin Cîțu a anunțat că nu vor mai continua discuțiile până nu se rezolvă acest punct.

Comisiile de specialitate au discutat despre introducerea obligativității certificatului verde, însă cu o perioadă de grație de 60 de zile în care persoanele vaccinate să poată fi testate. Este vorba de 10 teste rapide pe lună pentru fiecare persoană.

Însă, Florin Cîțu le-a transmis celor din PNL că e discriminatoriu ca această măsură să fie aplicată doar la stat, fără să fie inclus și privatul.

În Comisia de Sănătate se discută ca aceste măsuri să fie introduse inclusiv la privat. Aici apare din nou discuția dacă sunt suficienți bani pentru a fi impuse toate testele și în mediul privat. Sunt mai multe măsuri luate în calcul în cazul certificatului verde, însă aceasta este cea mai importantă.

Discuțiile ar urma să fie reluate săptămâna viitoare, dar până nu va fi rezolvat acest punct, deoarece riscă să fie atacată legea la CCR și să fie respins cu totul. Discuțiile vor continua între specialiști iar apoi vor urma cele oficiale din Camera Deputaților, înainte ca proiectul să fie supus votului final.

Angajaţii români care nu sunt vaccinaţi ar putea beneficia de testare gratuită, dar numai timp de 60 de zile. Este o propunere la legea cetificatului verde aflată în acest moment în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Dacă va fi adoptată, legea ar putea intra în vigoare cel mai devreme în luna decembrie.

La sfârșitul lunii octombrie, proiectul de lege privind certificatul verde a fost respins în Senat. Deși au fost 48 voturi „pentru” și 46 „împotrivă” în sală, după numărarea voturilor exprimate online, s-a constatat că mai lipsesc două voturi „pentru”. Erau necesare 69 de voturi pentru ca legea să treacă. Astfel, legea a fost respinsă pentru că este o lege organică.

Etichete
Comenteaza