Update Foto SUTE de clujeni au participat la „Marșul Haosului Imobiliar”, pentru a apăra Pădurea Hoia-Baciu

SUTE de clujeni au participat la „Marșul Haosului Imobiliar”, pentru a apăra Pădurea Hoia-Baciu
| Foto: Facebook.com/adi.dohotaru
Zeci de clujeni au participat la „Marșul Haosului Imobiliar”, pentru a apăra Pădurea Hoia-Baciu
Zeci de clujeni au participat la „Marșul Haosului Imobiliar”, pentru a apăra Pădurea Hoia-Baciu
Zeci de clujeni au participat la „Marșul Haosului Imobiliar”, pentru a apăra Pădurea Hoia-Baciu

Drumul care a răsărit peste noapte în pădurea Hoia-Baciu, i-a scos din case pe mai mulți clujeni, care au protestat pașnic, sâmbătă dimineața, împotriva construcțiilor în acea zonă.

UPDATE: Activistul Adrian Dohotaru, inițiatorul protestului, susține că au fost aproximativ 400 de clujeni la marș și toți au respectat măsurile de distanțare socială.

Am fost câteva sute de clujeni, vreo 400, care am cerut suspendarea autorizațiilor de construire pentru ansamblurile imobiliare de lângă pădure, am cerut bariere la drumul amenajat ilegal, am cerut transformarea pădurii în arie naturală pentru a o conserva cât mai bine, deci fără mii de mașini zilnic din viitoare ansambluri care sperăm să nu fie făcute.

Sincer, din cauza condițiilor meteo nefavorabile când am anunțat evenimentul mă așteptam să fim sub 100, dar s-au purtat măști, s-a păstrat distanța socială, putem fi considerați grupuri distincte la plimbare, de aceea o să contest amenda despre care poliția m-a anunțat că poate fi până în 15.000 de lei.

Nu înțeleg cum un proprietar care a permis drumul ilegal prin pădure ia 4.000 de lei amendă, iar eu mai mult, dar voi contesta amenda. Eu aș fi pus mai mulți administratori la eveniment, haha, să împărțim amenda, dar nu știam cum cu noul facebook. Mulțumiri participanților că au spus un NU hotărât haosului imobiliar din Cluj”, a transmis acesta pe pagina sa de Facebook.

Situația creată i-a pus pe jar pe activiștii de mediu, dar și pe oamenii care locuiesc în apropiere. Acestia spun că ar fi vorba despre începutul unui proiect imobiliar ambițios și se tem că în curând fauna și flora din zonă vor avea de suferit.

Pădurea Hoia-Baciu se află la doi pași de Cluj-Napoca, pe unul dintre dealurile care înconjoară orașul și a devenit cunoscută inclusiv peste hotare. Și asta pentru că acolo ar avea loc fenomene paranormale. Dar este și o oază de liniște, unde oamenii merg să se plimbe și să se bucure de natură.

De curând insă, după cum spun activiștii de mediu, zona ar fi intrat în atenția dezvoltatorilor imobiliari. Drumul pietruit, apărut peste noapte, ar fi primul semnal de alarmă. EI susțin că va fi folosit de mașini de mare tonaj, pentru că acolo ar urma să fie ridicate blocuri, cu peste șapte sute de locuințe.

Activistul civic şi fostul deputat de Cluj, Adrian Dohotaru, a postat, la începutul săptămânii, pe Clujul Civic o scrisoare deschisă către clujeni, în care îi invită la un protest la sfârşitul săptămânii pentru a apăra Pădurea Hoia-Baciu de drumuri ilegale și de investiții imobiliare haotice. 

"Dragi clujeni, ne întâlnim sâmbătă, 20 martie, la protest, ora 11, la Muzeul Satului, ca să apărăm Pădurea Hoia-Baciu de drumuri ilegale și de investiții imobiliare haotice cu iz penal în buza pădurii. Drumul pietruit e de la Muzeul Satului până deasupra străzii Uliului și ulterior drumul de pământ e lărgit până în Florești pentru utilajele de șantier și pentru trafic auto care distrug un plămân verde al Clujului, la nivel metropolitan. Vezi harta pentru detalii.

Dacă nu era scandal public, șeful Ocolului Silvic se încăpățâna să ne spună că drumul spre șantier e în regulă. Asta fără să ne spună de unde știe atâtea detalii despre șantier pentru că datele despre cele 5 blocuri de 10 niveluri deasupra Donath Park nu sunt publice.

Ce e public în mod clar e că drumul este pe teritoriul Cluj-Napoca. Totuși, primarul Emil Boc zice că s-ar putea să țină de comuna Baciu. De ce ne induce în eroare și își declină responsabilitatea? Pentru ca Clujul să rămână un haos imobiliar, un oraș pentru profit, nu pentru locuit?

De ce nu intervine președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, din moment ce drumul de șantier dă într-o alee pietonală propusă de Consiliul Județean la extinderea Muzeului Etnografic? Credeți că drumuri pe câțiva km și ansambluri imobiliare de 10 etaje, despre care nimeni nu oferă date, se fac fără suportul tacit, dacă nu explicit, al administrațiilor PNL din județ?

Am cerut primarului Pivariu din Florești să ne arate autorizația de construire, transparență necesară pentru ca Floreștiul să se dezvolte mai puțin haotic. De ce nu arată autorizația și ne atacă tot pe noi, iubitorii pădurii? Nicio autoritate nu intervine pentru că spune că drumul nu e în proprietatea sa. În interesul cui e acest haos administrativ?

Am cerut printr-o sesizare către Prefect să atace în contencios administrativ autorizația de construire a ansamblului imobiliar pe motiv că a expirat Planul Urbanistic Zonal care stă la baza sa. Am cerut primarului Emil Boc să facă pe bune o pădure parc, cum a declarat că vrea în trecut, la presiunea societății civile, nu o pădure cu trafic auto prin ea.

Acum vă cerem vouă, clujenilor, celor peste 10.000 care ați semnat petiția, dar și celor care nu ați semnat-o, să ieșim acum, în al 24-lea ceas, să apărăm pădurea, să cerem autorităților să renunțe la drumul de șantier și pentru trafic auto prin mijlocul ei, să renunțe la dezvoltarea imobiliară haotică.

Vom parcurge în marș Drumul Haosului Imobiliar păstrând regulile de distanțare socială, sâmbătă, 20 martie, ora 11, cu întâlnire la Muzeu. E un marș prietenos cu copiii, eu vin cu copiii, deci mergem în ritm domol. Am copilărit în Hoia, vreau ca și ei să copilărească în pădurile Clujului ca să înțeleagă importanța naturii în contextul schimbărilor climatice datorate omului. Dacă ai ritm mai alert sau programul tău nu-ți permite să stai până la 12.30 cu noi, hai cu bicicleta, hai în alergare, hai în drumeție și stai strict la întâlnirea de la muzeu până la 11.30, apoi mergi în ritmul tău", anunţa Adrian Dohotaru. 

Comenteaza