Video Foto Sute de elevi, prezenți la târgul educațional din Cluj-Napoca pentru a alege liceul potrivit. Inspectorul școlar general Cluj: „Școlile sunt foarte creative în a convinge viitorii colegi”

Sute de elevi de clasa a VIII-a au participat la târgul educațional de la Cluj Arena, unde școlile din muncipiu și-au prezentat oferta pentru anul școlar viitor.

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj a organizat, miercuri, 17 aprilie, în colaborare cu unitățile de învățământ preuniversitar și autoritățile publice locale din municipul Cluj-Napoca, un târg al ofertelor educaționale, în vederea promovării ofertei educaționale pentru anul școlar 2024-2025 în rândul elevilor claselor a VIII-a.

Evenimentul se desfășoară pe parcursul zilei între orele 10.00 și 18.00 la Cluj Arena.

Sute de elevi, prezenți la târgul educațional din Cluj-Napoca

Chiar de la ora de start a evenimentului, sute de elevii de clasa a VIII-a au venit să vadă oferta școlilor din Cluj-Napoca.

Sute de elevi de clasa a VIII-a, prezenți la târgul educațional din Cluj-Napoca pentru a vedea ce liceu li se potrivește. Inspectorul școlar general C

Elevii claselor a VIII-a din întreg municipiul Cluj-Napoca, alături de cadrele didactice și profesorii diriginți, sunt invitați să consulte oferta educațională a liceelor clujene, pentru anul școlar 2024-2025, în scopul familiarizării acestora cu opțiunile școlare și profesionale, dar și cu oferta de pe piața muncii prin companiile prezente la târg.

Sute de elevi de clasa a VIII-a, prezenți la târgul educațional din Cluj-Napoca pentru a vedea ce liceu li se potrivește. Inspectorul școlar general C

Inspector general IȘJ Cluj: „Școlile sunt foarte creative în a convinge viitorii colegi”

„Astăzi încheiem, practic, o caravană de promovare a învățământului profesional și liceal. A început luni la Turda și Câmpia Turzii. Ieri am fost la Gherla și la Dej, iar astăzi evenimentul de aici este dedicat elevilor din municipiul Cluj-Napoca și comune limitrofe. Am dorit să avem împreună toate liceele dintr-o anumită zonă geografică pentru că elevii din clasa a VIII-a să poată să vadă oferta educaționala pentru anul școlar viitor din zona în care locuiesc. Atât pe filieră teoretică, cât și tehnologică, și vocațională, învățământ de stat și particular”, a declarat pentru Ziua de Cluj, Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj.

Potrivit acesteia, evenimentul de azi a fost organizat special pentru ca acei tineri care vor merge din toamnă la un liceu să poată să interacționeze cu elevi de la școlile prezente cu stand la Cluj Arena, să pună întrebări, să își ia toate informațiile de care au nevoie, astfel încât la momentul în care vor completa fișele pentru înscriere în clasa a IX-a să fie mult mai informați decât dacă ar avea doar o simplă broșură.

Sute de elevi de clasa a VIII-a, prezenți la târgul educațional din Cluj-Napoca pentru a vedea ce liceu li se potrivește. Inspectorul școlar general C

„Putem vedea faptul că școlile sunt foarte creative în a convinge viitorii colegi. Mulți și-au adus pe lângă elemente de identitate vizuală și rezultate ale muncii lor: proiecte, rezultate practice, produse de alimentație realizate de la licee de profil. Avem clasa de teatru de la coregrafie care prezintă mici momente artistice. Este destulă emulație. Sunt foarte mulți copii și vor avea posibilitatea să revină și după-masă însoțiți de părinți. Sperăm să le fie util acest eveniment în tot ceea ce înseamnă orientarea școlară și profesională”, a mai declarat inspectorul general IȘJ Cluj.

Marinela Marc: Liceele profesionale sunt și ele importante. Sunt meserii cerute în Cluj

La târgul ofertelor educaționale de la Cluj Arena au fost prezente 49 de instituții de învățământ din municiupiul Cluj-Napoca cu ofertelor educaționale aferente. 

„Nu sunt prezente unități din rețeaua învățământului special, deoarece acolo există un grup țintă pentru tot ceea ce înseamnă admiterea în clasa a IX-a. Totodată, cei de la școli tehnologice au multe dintre ele alături și agenți economici parteneri de practică. Companii precum Terapia, Bosch și Farmec, care susțin școlile, mai ales pentru elevii de la învățământul dual oferă multe facilități. Este important să ia în calcul și această filieră, mai ales cei care nu au neapărat un potențial care să le permită performanță academică. Este de luat în calcul și învățământul profesional, care pe lângă bursa guvernamentală și alte facilități oferite de operatori economici le oferă și un loc de muncă la absolvire, ceea ce este foarte important și nu este de neglijat, pentru că sunt meserii cerute pe piața muncii aici în județul Cluj. Fără această relație contractuală, școlile nici nu și-ar putea propune clase cu astfel de specializări și calificări”, a conchis Marinela Marc.

Sute de elevi de clasa a VIII-a, prezenți la târgul educațional din Cluj-Napoca pentru a vedea ce liceu li se potrivește. Inspectorul școlar general C

Liceele au încercat convingă elevii de ce oferta lor educațională merită luată în calcul. Școlile prezente la târg promovează o educație a diversității și a toleranței.

Colegiul Tehnic de comunicații „Augustin Maior” oferă învățământ profesional dual de 3 ani, în colaborare cu multiple firme, precum Farmec, Arctic, Digi, firme specializate în calculatoare, atât pentru liceu cât și pentru școala profesională. Elevii desfășoară orele de practică doar în clasa a IX-a și X-a la școală. Reprezentanții afirmă că instituția a demarat procedurile pentru o colaborare cu Bosch și pentru liceu, astfel încât toți elevii să facă practica la ei, însă legislația din învățământ nu le permite deocamdată să pună în aplicare. Colegiul „Augustin Maior” colaborează și cu o multinațională care se ocupă de rețele de telecomunicații și încearcă să dezvolte internship-uri de 4-6 săptămâni pentru elevi.

Locurile de muncă la firmele unde elevii au făcut practică nu sunt neapărat garantate, dar acei elevi au prioritate în momentul în care iși depun CV-ul. Totodată elevii care aleg învățământul dual pot beneficial de o bursă profesională de 300 lei de la Ministerul Educației și 300 lei de la agentul economic, tranport decontat, masă și angajare cu un contract de muncă pentru perioada de vară.

Colegiu Tehnic „Aghel Saligny” are de asemenea profile de învățământ dual în parteneriat cu diverși agenți economici care oferă zeci de locuri de muncă. Aici s-au implementat proiecte ERASMUS în domeniul electronicii, automatizărilor și al telecomunicațiilor, dar și proiecte PNRR cu bani europeni folosiți la dotarea laboratoarelor și a claselor. Practic, la Colegiul Tehnic de comunicații „Anghel Saligny” sunt formați viitorii specialiști în construcții, instalații, finisaje, electromecanică, frigotehnie și totpografie.

Liceul Teoretic „Victor Babeș” oferă pentru viitorii elevii de clasa a IX-a, 78 de locuri în trei clase cu profil teoretic specializarea „științe ale naturii”. Totodată, după absolvire, doritorii pot alege să urmeze aici și o școală postliceală sanitară timp de trei ani cu specializarea de asistent medical generalist unde există 56 de locuri bugetate de la bugetul local și alte 56 locuri la taxă.

Liceul „Victor Babeș” se laudă cu 5 săli de demonstrații practice – nursing dotate cu cele mai moderne echipamente medicale.

Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” oferă 24 de locuri la profil vocațional în clasa a IX-a, iar admiterea la acest profil nu impune elevului trecerea la cultul greco-catolic. Tot aici există și o clasă de științe sociale cu 26 de locuri.

Unitățile de învățământ liceal din localitățile Florești, Gilău, Huedin organizează, în aceeași perioadă, 15-18 aprilie 2024, evenimente de promovare similare, sub egida Ziua Porților Deschise, în cadrul cărora elevii din zonă sunt invitați să cunoasă oferta educațională pentru anul școlar 2024-2025 a acestor unități de învățământ preuniversitar.

Comenteaza