Sute de şoferi fără carnet, pe străzile Clujului

Sute de şoferi fără carnet, pe străzile Clujului
247 de clujeni conduc zilnic fără permis pe drumurile publice, dat fiind că procesele în care sunt cercetaţi sau judecaţi fie nu au început, fie nu s-au finalizat. Un şofer suspectat că a comis un delict penal poate conduce liniştit ani de-a rândul, fără să fie supus unor sancţiuni efective.

Este cazul unui clujean care a avut o zi de pomină în noiembrie 2008: seara, pe când se întorcea de la serviciu, a accidentat o femeie care traversa neregulamentar DN 1 C, drum care leagă municipiile Gherla şi Cluj, în dreptul localităţii Apahida. "A traversat strada, nu am putut s-o feresc. Nu cred c-am avut mai mult de 50 de km la oră când am lovit-o. A căzut chiar în faţa maşinii. Bătrâna avea 84 de ani", spune Gabril Buburuz, şoferul care, la mai bine de doi ani şi şapte luni de la accident, circulă încă, având o dovadă eliberată lunar de Serviciul Poliţiei Rutiere Cluj (SPR). Procesul său nici n-a început în acest timp.

Circumstanţele s-au agravat pentru şofer la o săptămână după accident, când bătrâna accidentată a murit. Totuşi, nici poliţia, nici procurorii nu au început ancheta propriu-zisă, nu au interogat niciun martor, nu l-au chemat nici acum pe cel vinovat la audiere. "Am fost doar la poliţie, să dau o declaraţie, după accident. Am dus şi un martor. Era un coleg cu mine, că plecaserăm împreună de la muncă, mergeam împreună spre casă, era în maşina din faţa mea. Mi s-a verificat alcoolemia, inspecţia tehnică a maşinii. Totul era în ordine şi totuşi nu ştiu nimic. Dacă legea spune că traversarea prin loc nepermis, urmată de accidentarea pietonului, rămâne în sarcina celui care a greşit, atunci să fie închis odată dosarul", precizează Buburuz, exasperat că în fiecare lună trebuie să se deplaseze la poliţie pentru a-şi prelungi dovada, mai ales că, lucrând ca stivuitorist la un depozit, are nevoie de carnet.

Poliţiştii spun că ancheta nu s-a finalizat încă, deşi au trecut peste 30 de luni de la accident - "Dosarul penal cu numărul 9.546/P/2008 (dosarul în care Gabril Buburuz a accidentat-o pe Maria Gliga - n. red.) este înregistrat la Serviciul Rutier şi, în prezent, se efectuează cercetări, urmând ca, la finalizarea acestora, dosarul în cauză să fie înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu propuneri aferente stării de fapt stabilite", menţionează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj (IPJ), Alma Brehariu-Bruja.

Potrivit legii, la solicitarea titularului permisului de conducere reţinut, fie procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea, fie instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu cel mult 30 de zile, până la soluţionarea irevocabilă a cauzei. Modul în care a fost soluţionată cererea de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului Poliţiei Rutiere pe a cărei rază s-a comis fapta. Potrivit statisticilor, la nivelul Clujului, în luna iunie, au fost prelungite 247 de dovezi de circulaţie pe drumurile publice. Aceste dovezi ţin, practic, locul carnetului de conducere pentru şoferi implicaţi în accidente cu consecinţe grave, care nu au plătit încă pentru actele lor, dar nici nu au fost exoneraţi de vină.

 

Comenteaza