SVASTICA, desenată de un protestatar AUR pe drapelul Uniunii Europene

SVASTICA, desenată de un protestatar AUR pe drapelul Uniunii Europene
| Foto: Profimedia Images

Un alt derapaj la protestul AUR de marţi este fotografia în care un protestatar desenează o svastică pe drapelul Uniunii Europene. Gestul, care este o pată pe obrazul tot mai gros al democraţiei din România, a făcut deja înconjurul lumii.

Aproximativ 1.500 de membri și simpatizanți AUR au participat, marți, la protestul organizat și anunțat de liderii partidului. 

Protestul împotriva certificatului COVID de la Parlament a culminat cu un moment de vandalism în care câteva sute de protestari au intrat în curtea Parlamentului și au forțat intrarea în Senat. Mai multe mașini au fost, de asemenea, vandalizate, printre care şi o maşină a ambasadei SUA la Bucureşti. 

O fotografie surprinde un moment de derapaj grav, în care un protestatar desenează o svastica pe drapelul Uniunii Europene. Fotografia a fost preluată de marile agenții de presă străine. Totuşi, şeful Jandarmeriei Bucureşti, Cătălin Stegăroiu, a precizat marți că „adunarea a fost paşnică şi situaţia a fost sub control”, fapt contrazis de imiaginile surprinse de cameramani şi fotografi.

Potrivit legii, în România, utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi, a transmis digi24.ro. 

Promovarea în spațiul public a unor simboluri fasciste, legionare sau naziste intră sub incidența Legii nr. 217/2015, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002, privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

Comenteaza