Taberele verii 2012 la Cluj

Taberele verii 2012 la Cluj
Vacanţe pentru cei mici la munte, la Băişoara ori Şuncuiuş, sunt pregătite pentru această vară de către Palatul Copiilor şi alte structuri din Cluj.

Copiii au nevoie de comunicare în viaţa reală, susţin organizatorii taberelor, convinşi că prin aceste activităţi îi ajută să devină mai independenţi şi descurcăreţi.

Palatul Copiilor organizează în această vară tabere la Băişoara şi la Caps, pe Valea Ierii. În prima locaţie, între 25 iunie şi 2 iulie se organizează tabără de specialitate pentru copiii pasionaţi de muzică, grafică şi sport. Între 18 şi 25 august are loc o tabără de engleză, iar în celelalte perioade profilul nu este încă precizat pe site-ul instituţiei. De asemenea, la Caps este anunţată între 1 şi 8 iulie o tabără de pictură şi limbi străine, între 10 şi 17 august una de franceză şi teatru, între 24 şi 31 august una de sport, iar pentru restul perioadei nu sunt precizate specializările. "Încă nu avem toate datele. Vor avea loc şi tabere cu copii din Bucureşti sau Constanţa, Câmpia Turzii, Dej sau Gherla", a precizat Mona Horodincă, director adjunct în cadrul instituţiei.

Ca noutate, a fost renovată cabana de la Băişoara a Palatului Copiilor, cu o capacitate de 80 de locuri. Costul unei astfel de tabere este de 490 de lei, pentru opt zile. Transportul nu este inclus în preţ, iar seriile se organizează dacă sunt înscrişi minim 30 de copii. Copiii care iau parte la acest gen de activităţi au parte în primul rând de socializare. "E foarte important să vorbească, să îşi facă prieteni în lumea reală. Cu toţii stau zilnic pe internet şi acolo se descurcă de minune să relaţioneze, însă în realitate nu se mai descurcă să comunice", spune directoarea. "Învaţă pictură, limbi străine, fac sport, însă, de fapt, e important să îşi însuşească deprinderi pe care altfel nu le mai au. În plus, taberele îi ajută să se desprindă de dependenţa faţă de părinţi. Ei nu îşi dau seama că nu le face bine să fie verificaţi cu 20 de telefoane pe zi. Încercăm să îi salvăm, să îi ajutăm să devină independenţi şi să ia propriile decizii", a explicat Mona Horodincă.

Asociaţia Adventure Camps organizează, de asemenea, tabere la Şuncuiuş sau la Bratca, în judeţul Bihor. Sunt organizate serii pentru copii între 3 şi 7 ani, 8-13 şi între 14 şi 17 ani, care au ca tematici iniţierea în tainele aventurii, English ABC sau English Adventure, cu costuri cuprinse între 800 şi 1.000 de lei. "Taberele noastre sunt în aşa fel gândite, încât să-i îndrume pe copii spre descoperirea naturii în timp ce aceştia învaţă şi se distrează în siguranţă", se arată pe pagina de internet a asociaţiei. Participanţii la tabără deprind astfel "munca în echipă şi dezvoltarea individuală, în timp ce conştientizează importanţa frumuseţilor naturale şi nevoia de protecţie şi conservare a acestora".

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), filiala Cluj organizează în această vară la Mărişel trei tabere pentru copii şi adolescenţi. Între 9 şi 15 iulie este programată o serie pentru 60 de copii cu vârste între 9 şi 12 ani, între 23 şi 29 iulie o alta pentru 55 de adolescenţi, cu vârste între 15 şi 18 ani, iar între 20 şi 26 august 2012 va avea loc o tabără pentru 60 de preadolescenţi (12-15 ani). Preţul unui sejur este de 350 de lei şi include cazare, mâncare şi transport. "Taberele au un caracter religios, educativ şi recreativ. Taberele noastre sunt active, pe întreaga durată a taberelor au loc următoarele activităţi: discuţii duhovniceşti cu tematică religioasă, discuţii interactive pe grupuri de vârstă, diverse ateliere practice, multe jocuri de exterior şi interior, ore de sport, cântece la chitară, concursuri. La acestea se adaugă scenete, drumeţii şi foc de tabără", se arată pe site-ul asociaţiei.

Înghesuială la cursurile estivale

La Şcoala de Vară din cadrul Palatului Copiilor se fac înscrieri de luni. "Suntem un pic speriaţi. Am primit într-o singură zi solicitările la care ne aşteptam într-o săptămână. Dacă se acoperă capacitatea maximă vom înceta înscrierile, nu avem destui profesori pentru toate aceste cereri", a explicat directoarea Mona Horodincă. Cursurile şcolii se vor desfăşura între 25 iunie şi 13 iulie.

 

Comenteaza