Tăierea arborilor din Parcul Central trebuie realizată pe parcursul mai multor ani, susţine specialistul în arboricultură Adrian Zaharia

Tăierea arborilor din Parcul Central trebuie realizată pe parcursul mai multor ani, susţine specialistul în arboricultură Adrian Zaharia
Specialistul în arboricultură, Adrian Zaharia, nu este de acord ca arborii din Parcul Central să fie mutilaţi şi este de părere că aceste lucrări trebuiesc reanalizate.

Potrivit specialistului în arboricultură, Adrian Zaharia, tăierile drastice ale copacilor nu sunt recomandate în spaţiile publice.

"Trebuie avut în vedere că după o tăiere severă, arborii pot face foarte mulţi lăstari care trebuie răriţi pentru a evita supraîncărcarea", a explicat Zaharia care a venit cu propunerea ca mutilarea copacilor din Parcul Central să fie realizată pe parcursul mai multor ani, urmînd să fie înlăturate întâi ramurile uscate, apoi ramurile dese din scheletul arborelui şi abia după asta să fie rărite ramurile tinere.

"Acest lucru ar permite crengilor mari şi sănătoase să rămâne neatinse şi să asigure trecătorilor protecţie împotriva razelor solare", a adăugat specialistul.

Amintim că primăria municipiul Cluj-Napoca a început, în urmă cu două săptămâni, să taie copacii din Parcul Central, care este un monumet istoric reabilitat pe bani europeni. Primarul Sorin Apostu a susţinut că lucrarea respectivă este una legală.

Pentru a evita tăierea copacilor din parc, un ONG din Cluj a organizat astăzi campania "Adoptă un copac din Parcul Central". La eveniment au fost prezenţi clujeni care au scris pe o foaie A4 un mesaj de combatere a mutilării copacilor, l-au anexat pe trunchiul acestuia după care au cuprins arborele.

 

Comenteaza