Tânără întoarsă din "zona roşie", acuză condiţiile de carantină din Cluj. Prefectul: "Cu siguranță ar putea fi îmbunătățite"

Tânără întoarsă din "zona roşie", acuză condiţiile de carantină din Cluj. Prefectul: "Cu siguranță ar putea fi îmbunătățite"
| Foto: radiocluj.ro

O tînără aflată în carantină la Cluj după ce s-a a întors vineri din Germania, declarată "zonă roşie" din cauza pandemiei de coronavirus, acuză mizeria din centrul de carantină şi susţine că i s-ar fi refuzat un consult ginecologic.

Ștefana M. a revenit acasă, împreună cu soțul și mama, din Germania, unde se afla la muncă. După o călătorie cu mașina personală, care a durat 28 de ore, cei trei au ajuns vineri la Vama Nădlac, la ora 3:30 dimineața. Acolo li s-a comunicat că vor merge în convoi, însoţiţi de poliție, până la Cluj-Napoca, unde vor fi puși în carantină.

La centrul de triaj al celor care se întorc din zonele roşii, amenajat la spitalul de medicina muncii din Cluj, Ştefana le-a spus asistentelor că este gravidă și le-a rugat să o ducă la spital, la un control, dar spune că i s-a transmis să îşi găsească singură un medic și să îi anunțe, lovindu-se însă de mai multe refuzuri, deşi Clinica Ginecologie 1 are o secție specială pentru cei infectați sau posibili infectaţi cu coronavirus.

După două zile în carantină, Ştefana spune că nu beneficiat de un consult de specialitate sau un ecograf. “Nu-mi cunosc situația, nu știu dacă copilul meu se dezvoltă normal, nu știu nimic”, a povestit clujeanca. Ea acuză condiţiile grele de izolare.

Cazul a fost adus în atenţia prefectului Mircea Abrudean, care a dipus verificarea situaţiei. “Legat de condițiile de carantină, așa cum am mai spus, ele respectă normele impuse de specialiști, locațiile fiind verificate de cei de la DSP. Cu siguranță ar putea fi îmbunătățite, dar aceasta e situația în prezent. Legat de faptul că mai există și alte locații de carantinare, acestea au fost preluate ulterior. Intrarea în locații s-a făcut cronologic, în ordinea sosirii și în funcție de disponibilitatea spaţiilor de la acel moment. Nu există alte criterii aplicabile”, a declarat Abrudean.

Ulterior, prefectul a revenit cu clarificări: “Doamna a fost dusă la Ginecologie când a solicitat ambulanţa. S-a constatat că nu are niciun simptom clinic. Înțeleg că nu se știe nici dacă e gravidă și dorea să i se confirme sarcina. Asta va putea face după ce iese din carantină. Mai acuză și o durere în călcâi, însă acest lucru totuși nu s-a considerat a fi o urgenţă majoră, astfel că a fost transportată înapoi în carantină”, a comunicat Mircea Abrudean.

Ce scria tânăra pe Facebook despre coronavirus în urmă cu o săptămână

Pe 22 martie, Ştefana comenta, pe o reţea de socializare, situaţia generată de pandemie:

"Peste tot aud acelasi subiect " COVID-19", panica peste tot, injuraturi catre cei care vor sa revina in tara. Keep calm, nu vor fi suficient de izolati cei veniti din tari afectate, trebuie sa dispara cei batrani cu pensii, totul e despre stat inca odata. Atata timp cat cei batrani sunt pe strazi predispusi la imbolnavire, celor de la putere le convine. Mor anual mii de persoane din cauza gripei (mai multi decat au murit de la Covid) si nu se face atata publicitate .
In ceea ce priveste rata de mortalitate din Italia este doar praf in ochi, nu toti au murit din cauza virusului, dar asta nu se mai poate stabili din moment ce sunt incinerati.
Daca vreti sa ii dati o m**e statului cei peste 60 de ani, care sunt sau urmeaza sa fie la pensie stati in casa iar noi cei sanatosi putem face o fapta buna si sa ii ajutam distribuindu-le alimente si cele necesare in aceasta perioada, iar la final vom afla si adevarul despre acest virus." 

Comenteaza