Taragotistul Dumitru Fărcaş, cetăţean de onoare al... judeţului Maramureș

Taragotistul Dumitru Fărcaş, cetăţean de onoare al... judeţului Maramureș

Taragotistul Dumitru Fărcăş (80 de ani), născut în comuna maramureşeană Groşi şi stabilit de zeci de ani în Cluj-Napoca, va primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului natal, a declarat vineri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Gabriel Zetea.

"Acordarea titlului a fost votată de consilierii judeţeni şi urmează a fi atribuit maestrului cu ocazia evenimentului 'Zilele Maramureşului (8-13 mai), în cadrul unei ceremonii speciale. Titlul de cetăţean de onoare al judeţului Maramureş este un act de recunoştinţă arătat unui om care aproape întreaga sa viaţă a militat pentru cultura, arta şi muzica specifică Maramureşului, dar şi pentru promovarea folclorului românesc în ţară şi străinătate. Dumitru Fărcaş, prin talentul său desăvârşit, a transformat taragotul său într-un rege al instrumentelor muzicale, merită toată aprecierea şi recunoştinţa noastră", a spus Zetea.

La începutul carierei sale, începând cu anul 1959, Dumitru Fărcaş a făcut parte din Ansamblului Folcloric Naţional "Transilvania", cunoscut atunci sub numele de "Ansamblul Maramureşului", fiind membru fondator. Din anul 1970 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia "SUISSA". În anii 1977 şi 1999, maestrul a primit din partea Institutului - Smithsonian Washington DC, SUA, diplome de onoare. În 1962, a fondat Orchestra de muzică populară "Mărţişorul" a Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. De-a lungul carierei sale i s-a acordat titlul de onoare al oraşelor Phenian (Coreea de Nord) , Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.

De asemenea, emisiunea "Tezaur Folcloric", difuzată de TVR, poartă un generic audio semnat, la taragot, de Dumitru Fărcaş.

Consilierul judeţean al Maramureşului Anton Rohian, fost prefect al judeţului, născut în aceeaşi comună cu Dumitru Fărcaş, a precizat că artistul "a marcat în mod special" istoria judeţului.

"Merită tot onorul nostru, cred că e unul dintre cei care a marcat istoria Maramureşului contemporan într-o anumită perioadă de timp", a spus Rohian.

Conform acestuia, Dumitru Fărcaş merge de câteva ori pe an în comuna Groşi, pentru a îşi vizita rudele şi a se întâlni cu oamenii din sat sau pentru a participa la diverse evenimente culturale.

Comenteaza