Taxă pe căutatul gunoaielor, la rampa de la Pata Rât VIDEO

Taxă pe căutatul gunoaielor, la rampa de la Pata Rât VIDEO
La Cluj s-a pus taxă pe căutat în gunoaie. Rromii care îşi duc traiul lângă rampa de la Pata Rât se plâng că, mai nou, trebuie să achite 25 de lei pentru a scormoni prin deşeuri şi acuză conducerea unei firme de salubrizare de rasism. Reprezentanţii societăţii spun că nu au perceput niciodată o asemenea taxă, dar romii dovedesc cu chitanţe că au plătit.

Să cauţi în gunoi a ajuns să fie un lux. Asta pentru că rromii de la Pata Rât trebuie să plătească zilnic o taxă de intrare la rampa de gunoi, de 25 de lei. Această taxă este impusă chiar şi minorilor.

"S-a impus această taxă de circa două săptămâni, practic este o discriminare, un rasism asupra acestor persoane care trăiesc foarte greu, demn de un stat sud-african şi nu de o Românie democratică integrată în Europa", spune vicepreşedintele Partidei Rromilor Cluj, Aurel Pascu.

Romii sunt nemulţumiţi că trebuie să plătească pentru a căuta printre gunoaie. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

Regula nu e regulă mereu. Rromii spun că li s-au eliberat chitanţe numai pentru o parte dintre intrările în rampă.

Reprezentanţii uneia dintre cele doua firme de salubrizare spun că măsura ar fi fost luată de unul dintre angajaţi de la sine putere.

"Ştiu că s-au incasat de la 2-3 persoane bani pentru ca au masini si duc deseuri reciclabile si gunoi cu ele, urmează să verificam sa vedem exact despre ce este vorba, luand declaratia unuia dintre angajati si in functie d egradul de periculoyitate voi lua masurile disciplinare impotriva angajatului", a spus directorul firmei de salubrizare Brantner-Vereş, Eugen Vereş.

Reprezentanţii firmei de salubrizare spun că, potrivit legislaţiei în vigoare, accesul rromilor pe rampa de gunoi este strict interzisă.

Reporter: Ana Maria Nedelea
Imagine: Cristian Rus

Comenteaza