Telescaunul de la Buscat, atracţia turistică de la Băişoara

Telescaunul de la Buscat, atracţia turistică de la Băişoara
De la inaugurarea noii instalaţii, unică în Transilvania, turiştii dau năvală la pârtia Buscat Resort, chiar şi numai pentru a da o “tură” de telescaun peste brazi şi peste drumuri.

Administratorii pârtiei din apropierea staţiunii Băişoara plănuiesc să aducă dotări şi evenimente noi după încheierea iernii, astfel încât zona să fie atractivă pentru toate sezoanele.

Instalaţia de telescaun a fost inaugurată la sfârşitul lunii ianuarie şi are o capacitate de 1.500 de persoane pe oră. Punctul de urcare se află la baza celor trei pârtii, turiştii se instalează câte doi pe banca zburătoare, după care urcă rapid şi lin pe deasupra pădurii, inclusiv peste două drumuri, într-o linişte deplină. Celălalt punct se află sus pe munte, pe o culme de pe care se poate vedea staţia meteo de la Băişoara, şi când este senin se pot zări munţii până departe. "Avem foarte mulţi vizitatori de când funcţionează telescaunul. Mulţi vin numai să se dea în el, fără să schieze. Vin aici mulţi turişti din Cluj, din judeţele învecinate, dar şi din Bucureşti, Sibiu sau din străinătate, mai ales din Ungaria", a declarat Daniel Pop, director de marketing în cadrul Buscat Resort. Lista de preţuri pentru urcarea cu telescaun are o mare varietate de posibilităţi, reduceri şi abonamente. Pentru o singură urcare se plătesc 5 lei în timpul săptămânii şi 7 lei în weekend.

Cele trei pârtii au grade diferite de dificultate, Pârtia Albastră (900 de metri) este mai lină, Pârtia Roşie (423 de metri) are un grad mediu de dificultate, în timp ce Pârtia Neagră (423 de metri) este considerată foarte dificilă. Pentru cei care nu ştiu să schieze se asigură servicii de instructaj şi în curând va fi amenajată şi o zonă speciale pentru săniuţe. Există şi o parcare gratuită, cu o capacitate de 200 de locuri.

Sâmbătă, pe deasupra pârtiilor se va zbura cu parapanta, doritorii de senzaţii tari putând face acest lucru în tandem cu instructorii. O asemenea tură ar putea costa între 50 şi 70 de lei.

Planurile acţionarilor de la Buscat Resort includ extinderea pârtiilor şi pe cealaltă parte a muntelui, în zona administrată de autorităţile din comuna Iara. De asemenea, se lucrează la organizarea de activităţi sportive şi concerte în zonă începând din această primăvară. "Nu are nici un rost să avem o zonă căutată doar patru luni pe an, uneori nici atât, când nu este zăpadă. Am putea organiza trasee şi competiţii de ciclism, alpinism, motociclete, ar putea veni trupe care să cânte la evinimente organizate pe munte", a precizat reprezentantul Buscat Resort. Vârful Buscat are o înălţime de 1.676 m, se află la 60 km de Cluj-Napoca, la aproximativ 100 km de Alba Iulia, Târgu-Mureş şi Zalău şi la 3 km de staţiunea Băişoara. În judeţ mai există pârtii la Băişoara, Mărişel, Feleacu, Dângău.

Pregătiri pentru zorbing

Clujenii pasionaţi de adrenalină ar putea avea din sezonul următor de schi o nouă posibilitate de distracţie, aşa-numitul zorbing. "E un sport extrem de popular, mai ales în America. El constă în rostogolirea pe pârtie, într-o sferă transparentă uriaşă", a explicat Pop. Instalarea pe pârtia de la Buscat a celor necesare noii distracţii a mai fost discutată şi iarna trecută, însă administratorii nu au găsit încă specialişti care să proiecteze amenajarea. Zorbingul este originar din Noua Zeelandă şi este apreciat pentru "senzaţiile de rotire şi de aparentă imponderabilitate pe care le oferă", potrivit celor de la Buscat Resort. Balonul are 3 metri înălţime şi conţine în interior încă o sferă, susţinută prin fire de plastic. Practicantul de zorbing este "ancorat" în sfera mică cu nişte curele, după care mingea se roteşte pe pantă şi se opreşte când ajunge într-o zonă plată.

 

 

Comenteaza