Temperaturile oscilante au crescut cu aproape 30.000 numărul infecţiilor respiratorii şi a gripei

Temperaturile oscilante au crescut cu aproape 30.000 numărul infecţiilor respiratorii şi a gripei
Numărul cazurilor de infecţii respiratorii şi afecţiuni clinice compatibile cu gripa înregistrate în cea de-a doua săptămână de monitorizare a fost cu 30.000 mai mare decât cel de săptămâna trecută, ajungând la 115.675, din cauza oscilaţiilor mari de temperatură, informează Ministerul Sănătăţii.

Conform datelor raportate de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, în cea de-a doua săptămână de monitorizare a anului 2011, numărul total cazuri de infecţii respiratorii şi afecţiuni clinice compatibile cu gripa este de 115.675, în creştere cu peste 1% faţă de săptămâna trecută.

Sistemul sentinelă de supraveghere a infecţiilor respiratorii şi a gripei, care şi-a început activitatea în 3 octombrie, a înregistrat în prima săptămână de supraveghere 87.502 cazuri de infecţii respiratorii şi afecţiuni clinice compatibile cu gripa, cu 17, 2 la sută mai mult decât în perioada similară a anului 2010.

Specialiştii de sănătate publică consideră că această uşoară creştere este cauzată de condiţiile meteorologice, în special de oscilaţiile mari de temperatură, dar evoluţia îmbolnăvirilor se înscrie în limitele creşterilor normale pentru această perioadă.

În săptămâna 10 - 16 octombrie au fost înregistrate 62 de cazuri de afecţiuni compatibile cu gripa, în scădere cu 46 faţă de săptămâna precedentă. De asemenea, ponderea internărilor acestor cazuri se află în scădere cu peste trei la sută.

Până în prezent laboratoarele de specialitate nu a confirmat niciun caz de gripă.

Ministerul Sănătăţii va începe în noiembrie campania naţională de vaccinare gratuită a populaţiei la risc de îmbolnăvire.

Pentru campania naţională, Ministrul Sănătăţii va achiziţiona un milion de doze de vaccin gripal, bugetul alocat acestei acţiuni fiind de 11 milioane lei. Achiziţia vaccinului gripal se va face în două etape. În prima etapă direcţiile de sănătate publică achiziţionează, la nivel local, aproximativ 270.000 doze de vaccin gripal, urmând ca restul de 730.000 doze să fie cumpărate de către Ministerul Sănătăţii în cadrul unei licitaţii publice care a fost deja demarată pe site-ul de licitaţii www.seap.ro.

 

Comenteaza