Terapia prin artă la Spitalul de Recuperare

Terapia prin artă la Spitalul de Recuperare
Cinci spitale din România ar putea implementa, din toamnă, un proiect artistic creat de actorii clujeni. Gândit pentru pacienţi, el are menirea de a le îmbunătăţi sănătatea fizică, emoţională şi psihică prin intermediul teatrului şi al artelor vizuale.

500 de pacienţi din Cluj-Napoca ar putea beneficia de o terapie inedită, gândită de cinci actori clujeni. Compania de teatru Create.Act.Anjoy va susţine ateliere creative derulate la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, începând din octombrie.

Dacă va primi finanţare, proiectul va fi extins, în această toamnă, la nivel naţional, iar cei cinci tineri actori vor desfăşura atelierele de improvizație, pantomimă şi artă vizuală - film, desen, pictură, sculptură, în cinci spitale din Iaşi, Botoşani, Turda şi Dej.

„De data asta vrem să extindem puţin proiectul. Vom merge tot pe ateliere creative, dar avem mai mulţi parteneri, inclusiv câteva asociaţii, care o să ne ajute pe partea de consiliere psihologică. Apoi, vom mai avea parteneriate cu cinci sau şase spitale din ţară, unde, după terminarea proiectului de la Cluj, vom merge în spitalele partenere în care vom prezenta conceptul terapie prin artă, pentru că mulţi oameni nu ştiu ce înseamnă şi se raportează la ea ca „A, dar de ce să vreau eu să mă prostesc în faţa unei camere?" sau "Cu ce mă ajută pe mine, dacă sunt bolnav, să pictez?", a spus actriţa Diana Buluga, fondatoarea Create.Act.Enjoy.

E al doilea an în care compania de teatru din Cluj se va ocupa de proiect. „Am pornit de la ideea că nu vrem să aducem un spectacol sau două sau trei de-ale noastre, să le prezentăm acolo şi atât. Am vrut să îi implicăm pe pacienţi, să-i facem să devină actori, regizori, scenarişti şi aşa fiecare a putut să-şi dezvolte direcţia pe care şi-a ales-o. Am avut o pacientă care scrie poezia şi, acolo, cu noi, în luna respectivă, şi-a făcut curaj astfel încât să prezinte public ceea ce ea scria", a adăugat Buluga.

În urma terapiei, pacienţii au lăsat şi o expoziţie la Spitalul de Recuperare. "După proiectul de anul trecut, noi am lăsat o expoziţie de fotografii, de pictură şi de marionete, toate făcute de pacienţi", povesteşte Diana. „Ceea ce mi
s-a părut interesant a fost că pacienţii cu care am lucrat au avut vârste între 6 şi 81 de ani. A fost un domn căruia i-am dat o cameră video. Acesta a filmat timp de o zi ceea ce se întâmplă în ziar şi a făcut un filmuleţ. Nu mai filmase niciodată până atunci. A surprins unghiuri bune şi a fost foarte încântat de ce a realizat", a explicat regizoarea Alexandra Felseghi, membră a Create.Act.Enjoy.

Conducerea Spitalului de Recuperare susţine că proiectul este unul benefic pacienţilor. „Aştept de multă vreme un astfel de proiect. A avut un impact foarte bun anul trecut.
I-a scos pe pacienţi din cotidianul suferinţei şi i-a plasat într-un mediu de libertate", a explicat managerul Spitalului de Recuperare, Sanda Patrichi.

 

Comenteaza