TIFF 2011 Proiecţie-eveniment la castelul Banffy din Bonţida: "Odessa în flăcări" VIDEO

TIFF 2011 Proiecţie-eveniment la castelul Banffy din Bonţida:
Proiecţie-eveniment mâine la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). "Odessa în flăcări" va fi proiectată la castelul Banffy din Bonţida.


">

Pelicula "Odessa în flăcări / Odessa in fiamme", produsă în 1942, este unul dintre titlurile de referinţă ale cinematografiei europene din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, şi a fost recent redescoperită în arhivele din Roma. Este o coproducţie româno-italiană care a câştigat Marele Premiu la festivalul de la Veneţia din 1942 şi vorbeşte despre drama refugiaţilor din Basarabia şi ororile comise asupra lor în timpul ocupaţiei sovietice.

Pelicula va fi difuzată mâine la ora 21.30. Celebra soprană Maria Cebotari, unul dintre marile staruri autohtone ale perioadei interbelice, este protagonista filmului. Aceasta joacă rolul unei cântăreţe de operă din Basarabia, aflate cu fiul ei în Chişinău în momentul invaziei sovietice. Băiatul este dus în Odessa, unde urmează a fi crescut după principiile bolşevice. Pentru a-şi salva fiul, mama acceptă să interpreteze cântece ruseşti în baruri, teatre, cafenele, explică organizatorii TIFF.

Filmul este considerat o superproducţie, regizat de Carmine Gallone şi turnat după un scenariu de Nicolae Kiriţescu la iniţiativa lui Ion Cantacuzino, una dintre cele mai importante figuri ale istoriei filmului românesc din prima jumătate a secolului trecut. Filmul a fost interzis în 1944, după intrarea României în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice, iar actorii au fost duşi în arest. Timp de mai bine de 50 de ani, pelicula a fost considerată distrusă, la fel ca multe alte filme produse în acea perioadă în Germania, Italia, Europa Centrală şi de Est. În 2005, filmul a fost descoperit întâmplător în arhiva studiourilor "Cinecittà" din Roma, şi în perioada următoare copia de 35 mm a fost restaurată.

 

Vezi mai jos întregul film, încărcat pe Youtube:

Comenteaza