Tineri clujeni, şcoliţi pentru a munci la închisoare

Tineri clujeni, şcoliţi pentru a munci la închisoare
Penitenciarul Gherla doreşte să atragă tineri clujeni spre instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pentru a le oferi ulterior un loc de muncă. Oferta educaţională este bogată, sistemul având nevoie de bucătari, de şoferi, dar şi de medici şi economişti.

În prezent, la Penitenciarul Gherla lucrează aproximativ 500 de persoane, însă instituţia este deschisă pentru noi angajări, având în vedere că, anual, se fac pensionări. Cu toate că munca în penitenciar poate să nu pară tocmai tentantă pentru tineri, acest domeniu are avantajele sale, unul dintre acestea fiind că la finalul cursurilor de specializare absolventul beneficiază de siguranţa încadrării în muncă. "Oferta generoasă de anul acesta pune la dispoziţia tinerilor care îşi doresc o carieră în sistemul penitenciar românesc, o gamă variată de specialităţi, care pe lângă domeniile atractive şi gratuitatea şcolarizării, oferă şi siguranţa încadrării absolvenţilor", subliniază reprezentanţii Penitenciarului Gherla.

Daniel Donciu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, spune că în unităţile de învăţământ din ţară sunt, în acest an, 318 locuri repartizate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), iar o parte din tinerii care vor absolvi cursurile specializate, universitare sau post liceale, vor ajunge să lucreze la Gherla. Tinerii pot opta pentru opt instituţii de învăţământ din ţară, între care şi Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti şi Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul" Bucureşti, la aceasta din urmă fiind zece locuri la specializarea Psihologie - informaţii, şi cinci la specializarea Studii de securitate şi informaţii. Aboslvenţii de liceu mai au alocate 17 locuri la Institutul Medico-Militar Bucureşti, unde pot urma Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară sau Facultatea de Farmacie. Oferta este generoasă şi pentru cei înclinaţi spre studii economice, Facultatea de Management Militar, pentru domeniile finanţe-contabilitate şi intendenţă.

Sistemul are nevoie şi de ingineri. Astfel, Academia Tehnică Militară Bucureşti oferă trei locuri la Facultatea de Mecatronică şi Sisteme Integrate de Armament, cu specializare în construcţii şi fortificaţii, iar la Facultatea de Sisteme Electronice şi Informatice Militare, alte patru locuri la specializarea Calculatoare şi sisteme informatice pentru apărare şi securitate naţională.

De asemenea, tinerii clujeni pot opta pentru cursurile post liceale de doi ani de la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I" Piteşti. Aici sunt disponibile locuri pentru specializare auto, comunicaţii şi informatică, tehnică de comunicaţii, operare şi mentenanţă pentru echipamente de comunicaţii, construcţii şi cursuri de bucătari.

Majoritatea locurilor, însă, sunt prevăzute pentru agenţi de penitenciar, respectiv 200, la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna. Fiecare instituţie are stabilită o anumită perioadă pentru înscrieri.

Oferta educaţională este afişată şi pe site-ul ANP, dar şi pe Facebook, pe pagina "Admitere - Administratia Nationala a Penitenciarelor", unde viitorii candidaţi pot afla amănunte pe parcursul derulării înscrierilor.

Pentru a-i informa pe tinerii din Cluj despre oportunităţile de carieră în sistemul ANP, angajaţi ai biroului de resurse umane de la Penitenciarul Gherla au fost prezenţi la târgul Universitaria, unde au avut şi un stand. "Tinerii trebuie să ştie că beneficiază de şcolarizare gratuită şi vor beneficia de stabilitatea locului de muncă, ceea ce nu este puţin în zilele noastre. E o profesie care oferă satisfacţii, salariile sunt decente şi există posibilitatea evoluţiei în carieră. Mulţi liceeni clujeni au părut atraşi de oferta noastră, iar părinţii lor la fel", a declarat Dan Donciu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla.

 

Comenteaza