Tinerii neurologi din Cluj pot studia la singurul master din lume despre accidentele vasculare cerebrale

Tinerii neurologi din Cluj pot studia la singurul master din lume despre accidentele vasculare cerebrale
Facultatea de Medicină şi Departamentul de Neuroştiinţe din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" au semnat un protocol de colaborare cu Universitatea Danube din Krems, Austria.

Astfel, absolvenţii clujeni de medicină vor avea posibilitatea să îşi continue studiile în neurologie aplicând la singurul master din lume în ceea ce priveşte atacurile cerebrale vasculare. Reprezentanţii celor două instituţii de învăţământ superior vor lucra împreună pentru a crea medicamente şi tratamente pentru bolnavii care au suferit atacuri cerebrale vasculare.

"Parteneriatul este important ca să dezvoltăm nişte chestiuni strategice, cea mai importantă fiind dezvoltarea programului de neuroştiinţe pentru că fiecare universitate din zilele noastre simte nevoia de a dezvolta activităţile de neuroştiinţe şi de cercetare. Este o colaborare oficială pentru care s-au semnat un protocol de către decanii facultăţilor de medicină din cele două universităţi", a declarat profesorul Michael Brainin, de la Universitatea Danube din Austria şi preşedintele European Stroke Organization. Practic, cele două instituţii de învăţământ vor organiza schimburi de experienţă între studenţi, iar la Cluj vor preda profesori care provin de la universitatea austriacă. „Vom avea publicaţii împreună, vom face teste clinice, vom lucra la dezvoltarea de medicamente care pot fi folosite ca să se vindece pacienţii cu accidente cerebrale vasculare. Suntem deschişi la dezvoltare pe toate liniile şi suntem foarte bucuroşi pentru asta", a explicat Braining.

Conform lui, masterul european în medicina atacurilor vasculare cerebrale a fost iniţiat în urmă cu câţiva ani. „Este cel mai bun training pe care îl poţi avea în domeniu din toată Europa. Avem şi profesori dedicaţi, profesorul Mureşanu de la Cluj (Dafin Mureşanu -n.red.) este unul dintre lectori şi avem mari specialişti din lume care vin aici şi ne pregătesc studenţii", a precizat Brainin. „Rolul meu este de a preda şi de a promova proiecte importante. Unul dintre proiectele de care mă ocup implică diagnosticarea şi tratamentul atacului vascular cerebral acut pentru că este a treia cauză a mortalităţii la nivel mondial. Din nefericire, România şi Bulgaria au o mortalitate foarte mare din această cauză şi o foarte mare incidenţă şi din acest motiv cred că este important să educăm medicii tineri şi studenţii în această boală, cum să o diagnosticheze, să o prevină şi să o tratateze", a declarat şi profesorul austriac Wolf Dieter Heiss.


La rândul ei, Anca Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină, consideră colaborarea cu Universitatea Danube ca fiind una importantă."E o colaborare de viitor pentru facultatea noastră, face parte din deschiderea pe care o are facultatea către internaţionalizare şcolii de medicină. Expertiza de care dau dânşii dovadă este deosebită, iar masterul la care vom putea participa este unic în lume şi va duce multă plus valoare facultăţii noastre. Orice abordare inovatoare şi nouă pentru noi este binevenită, iar colegii noştri mai tineri neurologi trebuie să se alinieze la tratamentele existente pe plan mondial şi care încă la noi nu sunt încă bine statuate. Ajutorul domniilor lor va fi esenţial în dezvoltarea acestor tratatamente şi în ameliorarea asistenţei medicale şi a calităţii vieţii pacientului", a precizat Buzoianu.

Şeful departamentului de neuroştiinţe al UMF Cluj, profesorul Dafin Mureşanu, speră că la Cluj se va constitui un centru de urgenţă pentru bolile vasculare cerebrale. „Noi, în România, suntem deosebit de deficitari în ceea ce priveşte asistenţa în bolile vasculare cerebrale. Există o iniţiativă a Guvernului şi a Ministerului Sănătăţii care deja a fost ratificată şi a pornit un program naţional pentru aceste afecţiuni.La Cluj sperăm că vom avea infrastructura pentru funcţionarea unei unităţi de urgenţă neuro-vasculară în cursul anului viitor care nu poate funcţiona decât într-un context integrat", a declarat Dafin Mureşanu. (C.PÎRVU)


.

 

 

Comenteaza