Toader, despre scrisoarea în care i se cere sancţionarea lui Kovesi: Ceva vom face după ce o analizăm

Toader, despre scrisoarea în care i se cere sancţionarea lui Kovesi: Ceva vom face după ce o analizăm
Ministrul Justiţiei a anunţat, marţi, că a primit scrisoarea Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 în care i se cere sancţionarea Laurei Codruţa Kovesi pentru refuzul de a se prezenta în Parlament, Tudorel Toader precizând că o decizie va fi luată după analiza documentului.

Solicitat să precizeze dacă a primit scrisoarea Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 şi ce sancţiune crede că ar trebui aplicată Laurei Codruţa Kovesi pentru refuzul de a se prezenta, Tudorel Toader a spus: "Da, a ajuns scrisoarea la Ministerul Justiţiei. Da, ceva vom face cu scrisoarea respectivă după ce o analizăm".

Luni, Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 i-a trimis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o scrisoare în care o acuză pe Codruţa Kovesi că a săvârşit o abatere disciplinară prin neprezentarea la audierea în comisie.

În scrisoarea semnată de către preşedintele comisiei, deputatul Oana Florea (PSD), este prezentat istoricul invitaţiilor adresate către procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta la audieri, precum şi refuzul repetat al acesteia, prin intermediul mai multor scrisori trimise la comisie.

În condiţiile în care disputa a fost soluţionată printr-o decizie a CCR, iar Kovesi a refuzat din nou să se prezinte, Oana Florea o acuză pe Kovesi că încalcă în mod deliberat o decizie Curţii Constituţionale, fapt care este, pentru magistraţi, o abatere disciplinară.

"Considerăm că, prin refuzul de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare de anchetă, comisie desemnată de către Parlamentul României în cadrul funcţiei sale de control, doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a încălcat jurământul prevăzut de Constituţie şi a încălcat dispoziţiile Deciziei CCR 611/2017, săvârşind abatere disciplinară , potrivit dispoziţiilor Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor (...) Pe cale de consecinţă, vă solicităm să dispuneţi măsurile pe care le consideraţi necesare în această situaţie", se arată în scrisoarea trimisă lui Tudorel Toader.

În sprijinul acestor acuzaţii, Comisia reia o parte din motivarea Curţii Constituţionale la Decizia 611/2017, despre care Florea consideră că "stabileşte obligativitatea persoanei care ocupă o funcţie de conducere într-o autoritate a statului român" de a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare.

Lui Tudorel Toader i se cere să ia măsuri în acest caz întrucât Statutul magistraţilor prevede că ministrul Justiţiei exercită controlul asupra procurorilor şi tot ministrul propune un candidat pentru postul de procuror-şef al DNA. Este amintit şi jurământul pe care îl depun procurorii la intrarea în magistratură, anume de a respecta Constituţia şi legile ţării, precum şi prevederea legală potrivit căreia nerespectarea deciziilor CCR de către un magistrat se consideră abatere disciplinară.

 

Comenteaza