Toader: Loialitatea constituţională exclude orice acţiune care ar afecta o comisie parlamentară

Toader: Loialitatea constituţională exclude orice acţiune care ar afecta o comisie parlamentară
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis, luni dimineaţă, pe pagina sa de Facebook, că loialitatea constituţională exclude orice acţiune sau inacţiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare.

"Loialitatea constituţională, constând în ataşamentul faţă de regulile, principiile şi valorile constituţionale, exclude orice acţiune sau inacţiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare !", a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a înaintat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de respingere a solicitărilor Parchetului General cu privire la documentelor solicitate de comisie şi pe care procurorul şef Augustin Lazăr a refuzat să le transmită.

Preşedintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea, a reamintit că, în data de 11.07.2017, comisia a solicitat o copie după dosarul nr. 213/P/2017 clasat în data de 20.06.2017 (Sufrageria lui Oprea-n.r.), iar procurorul general Augustin Lazăr a refuzat solicitarea comisiei şi a emis două postări pe Facebook şi un comunicat al PICCJ potrivit căruia a solicitat CSM: să-şi exercite rolul de garant al independenţei justiţiei, să sesizeze CCR cu un conflict juridic de natură constituţională între autoritatea legiuitoare şi autoritatea judecătorească şi să îi fie clarificat „dacă poate fi trimis comisiei parlamentare, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale", potrivit sursei citate.

Comisia de anchetă a formulat către CSM o adresă precizând că nu a încălcat independenţa procurorilor, asa cum este ea precizată în Legea 304/2004 privind organizarea judiciară art. 64 alin. 2 "În soluţiile dispuse, procurorul este independent, în condiţiile prevăzute de lege", iar solicitarea a fost făcută după ce soluţia fusese dată şi a precizat că nu există un conflict juridic de natură constituţională, aşa cum a semnalat procuror general. De asemenea, în adresa transmisă, comisia a susţinut că „CSM nu are în atribuţii interpretarea normelor legale, acestea fiind atribuţia Parlamentului şi că "Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asigură interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti, potrivit competenţei sale", se arată în comunicat.

Comenteaza