Toader: Voi arăta o dinamică a rapoartelor MCV. Cum am ajuns de la 3 la 12 recomandări

Toader: Voi arăta o dinamică a rapoartelor MCV. Cum am ajuns de la 3 la 12 recomandări
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat joi, referitor la raportul MCV, că intenţionează să prezinte o dinamică a acestor evaluări ale Comisiei Europene şi cum a ajuns ţara de la trei la 12 recomandări.

"Azi vă voi arăta o dinamică a rapoartelor MCV. Să vedeţi cum de la trei recomandări a ajuns la 12, când s-a multiplicat numărul de recomandări", a declarat Tudorel Toader, joi, după şedinţa CCR la care a participat.

Potrivit celui mai nou raport, publicat miercuri, privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în contextul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, ţara noastră a realizat progrese în privinţa unora dintre recomandări, dar a stagnat la alte capitole. Printre realizări, instituirea unui sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achiziţiilor publice (PREVENT). Comisia constată însă că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise.

"Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare", se arată în raport.

Raportul publicat miercuri analizează în mod concret progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a celor 12 recomandări formulate de Comisie în raportul său din ianuarie 2017 privind MCV.

La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare şi de verificare pentru a evalua progresele înregistrate în raport cu angajamentele asumate de România în domeniul reformei judiciare şi al combaterii corupţiei.

Comisia prezintă în mod regulat rapoarte privind progresele înregistrate în aceste domenii. Primul raport al Comisiei a fost publicat la 27 iunie 2007. Rapoartele se bazează pe contactele cu statele membre, cu societatea civilă, cu organizaţii internaţionale, cu experţi independenţi şi cu diverse alte surse.

 

Etichete
Comenteaza