Top 5 cele mai dezamăgitoare destinaţii din România

Top 5 cele mai dezamăgitoare destinaţii din România
„La pomul lăudat să nu te duci cu sacul" ar putea fi concluzia unui sondaj de opinie online derulat de cluj.travel pe parcursul ultimelor săptămâni. Sondajul şi-a propus să indice cele mai dezamăgitoare destinaţii turistice din România, iar pe primele locuri se situează câteva dintre cele mai populare destinaţii din ţară: Mamaia, Castelul Bran, Litoralul (per ansamblu), Băile Herculane sau Băile Felix.

La sondaj au participat 150 de persoane, posesori de conturi Facebook din toată ţara, care au răspuns la întrebarea „Care credeţi că este cea mai supraestimată destinaţie turistică din România?". Sondajul nu poate avea pretenţia de a fi reprezentativ, dar credem că poate surprinde percepţia generală a publicului despre aceste destinaţii.

În urma celor 150 de răspunsuri primite, clasamentul celor mai dezamăgitoare destinaţii din România este dominat autoritar de staţiunea Mamaia, care a strâns 25,3 procente din opinii. Cum se explică acest lucru am încercat să aflăm de la un expert în turismul intern, Traian Almăşan, manager al agenţiei City Tours&Events. „Este genul de loc pe care ori îl iubeşti, ori îl urăsti. Ca sa fiu sincer, şi eu am avut anumite rezerve în vara aceasta, când am stat cu un grup de turişi străini acolo, dar spre marea mea surprindere, a fost neaşteptat de bine. Mamaia este scumpă, pentru cine îşi permite turismul de party", a spus acesta. Deşi este detestată de mulţi, Mamaia continuă să fie extrem de populară. Oficialităţile locale au estimat o creştere cu cinci procente a numărului de turişti care au vizitat staţiunea în sezonul estival 2013, faţă de 2012.

Castelul Bran este a doua cea mai dezamăgitoare destinaţie, votată de 12 % din respondenţi. Aici, ingredientele dezamăgirii sunt simple: tarife mari şi mai nimic autentic, în afara zidurilor. Mobilierul original a fost mutat în momentul în care familia Habsburg a redobândit castelul, astfel că acum acesta este „populat" cu obiecte care nu au legătură directă cu trecutul său. În plus, spune Traian Almaşan, „Branul este «vândut» ca şi «Castelul lui Dracula», dar, în afară de multele suveniruri, majoritatea, kitsch-uri chinezeşti, din afara castelului, nimic de aici nu are de a face cu Vlad Ţepeş, cu credinţa populară în strigoi sau cu Bram Stoker... E ca şi cum ai duce copiii în Finlanda la satul lui Moş Crăciun şi le-ai zice acolo ca el nu există".

Podiumul a fost încheiat de Litoralul Mării Negre, în totalitatea sa, indicat de 11,3 procente dintre participanţii la chestionar. Pentru a întregi tabloul, trebuie spus ca, pe lângă Mamaia şi Litoralul per ansamblu, alte două staţiuni din zonă, Costineşti şi Vama Veche, au fost nominalizate separat, în proporţie de câte 2%. „Ca şi o mare parte a staţiunilor din România, Litoralul a fost lăsat în paragină după 1990, multe hoteluri fiind pe urmă vândute pe bani foarte puţini. Serviciile proaste, hotelurile nerenovate, starea plajelor şi, de multe ori, preţurile percepute, au dus la scăderea popularităţii litoralului românesc, în detrimentul Bulgariei, Greciei, Croaţiei, şi, mai nou, a Muntenegrului... Totuşi, puţini ştiu de plajele sălbatice de la Corbu, Sulina sau Gura Portiţei.", este de părere Traian Almăşan. Chiar şi aşa, dezolant şi dezamăgitor, Litoralul a atras în sezonul estival 2013 două milioane de turişti, cu 10 la sută mai mult decât anul trecut.

Alte destinaţii care s-au detaşat de pluton au fost Băile Herculane (4%), Băile Felix şi Cimitirul Vesel de la Săpânţa (câte 3,3 procente). În primul caz vorbim de o staţiune aflată într-o stare deplorabilă, ca urmare a unei privatizări dubioase, în al doilea caz, avem o staţiune unde situaţia este ceva mai bună, dar care nu rezistă comparaţiei cu staţiunile învecinate din Ungaria.

În ce priveşte cimitirul de la Săpânţa, situaţia este mai nuanţată, spune Traian Almăşan: „Probabil, cei care l-au votat se aşteptau să râdă ca la spectacolele Divertis de pe vremuri, la fiecare cruce citită. Când colo, majoritatea au inscripţii «normale» sau chiar triste... Probabil că ei au facut şi greşeala de a nu întreba de nimeni de la cimitir unde se află crucile cu inscripţii hilare, dacă făceau asta, sunt convins că ar fi avut altă părere..."

Celelalte destinaţii sau obiective turistice indicate de participanţii la sondaj - aproape 50, în total - nu au întrunit un număr semnificativ de procente din voturi. Au fost nominalizate, printre altele, Palatul Parlamentului, Rezervaţia de Zimbri de la Haţeg, Lacul Bicaz, Sfinxul şi Babele, dar şi vestigiile romane din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca sau Vârful Omu.

Cele mai dezamăgitoare destinaţii din România, în 2013:

1. Mamaia - 25,3%
2. Castelul Bran - 12%
3. Litoralul Mării Negre - 11,3%
4. Băile Herculane - 4%
5. Băile Felix şi Cimitirul Vesel - 3,3%

Comenteaza