Tot mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii VIDEO

Tot mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii VIDEO
Din ce în ce mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii, ca urmare a informaţiilor obţinute de pe internet cu privire la reacţiile adverse. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că rata de vaccinare în România este cu mult sub pragul de 95%, acceptat la nivel internaţional.

Statisticile din ţara noastră arată că în 2011 cea mai scăzută rată de vaccinare a fost de 75%, la vaccinul anti-rubeolă. Totodată, rata de vaccinare în România este de 89% în cazul poliomielitei sau tusei convulsive.

"Gradul de acoperire vaccinală, acesta este indicatorul de evaluare al procesului de imunizare, este în scădere în ultima perioadă. Sunt mai multe cauze, unele dintre ele au fost sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri. De exemplu, cu tri vaccin anti rubeolă, rujeolă, oreon. Am avut o scădere de aprovizionare ceea ce a determinat o acoperire de 36-40% în acele colectivităţi", a precizat Mihai Moisescu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj.

Ca urmare a problemelor de aprovizionare cu vaccinuri a medicilor de familie, gradul de vaccinare a copiilor cu vârsta de până la 12 luni este de 52%. În cazul celor cu vârsta de 24 de luni, gradul de acoperire vaccinală este de 89,6% în Cluj.

"Oferă o protecţie copilului nostru. De ce să-l lăsăm pe copil expus la antigeni care s-a dovedit clar că produc boală în loc să-i protejăm?", a adăugat Moisescu.

Majoritatea părinţilor care refuză vaccinarea sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani.

"Sunt într-adevăr părinţi care refuză vaccinarea datorită unor discuţii pe care le au cu alţi părinţi, pe internet sau informaţiile nu sunt luate de la personalul medical. Încercăm să mobilizăm lumea ca pentru cele 20 de boli pentru care avem să se facă vaccinul. Din păcate, avem o mie de boli, iar pentru celelalte 980 încă nu avem vaccin", a precizat Ioan Mureşan, medic de familie.

"Am făcut toate vaccinurile obligatorii, cele opţionale nu le-am făcut pentru că şi din cele care au fost. Cel anti rubeolă l-am făcut când a împlinit un an şi în a doua săptămână după ce l-a făcut a făcut rubeolă", a precizat mama unui copil din Cluj.

"Da, mi-am vaccinat copilul. I-am făcut şi vaccinurile suplimentare. Sunt cadru medical şi cred în vaccinuri. De ce aţi luat decizia? Sunt mulţi părinţi care refuză vaccinarea. Consider că e cel mai bine pentru copilul meu", a specificat o altă mămică.

"Am vaccinat-o deja. Are trei ani acum. Am vaccinat-o şi cu vaccinurile obligatorii şi cu cele opţionale ce s-au putut face", a menţionat mama unei fetiţe.

Reporter: Cristina Pîrvu

Imagine: Rareş Râşnoveanu

 

Comenteaza